Saint Agur - Ostarnas "Drottning" lite snällare än konungen

Som jag skrev i inlägget om Roquefort så kallas den ofta för Ostarnas konung genom sin otroliga historia den har bakom sig och så pass berömd som den är, så i vissa tillfällen kan man kalla Saint Agur för ostarnas drottning som går hand i hand med Roquefort. Vissa föredrar SA före Roquefort och tvärtemot.
Saint Agur är en pastöriserad ost och man tillsätter extra grädde, vilket gör den till en härligt bredbar double crème-ost.
Jämnfört med sin Opastöriserade karl Roquefort och skapades inte förrän 1988 av Bongrain i Jurancon vid Pyrenéerna så det är en relativt ny ost då Roquefort är bra mycket äldre.Denna ost är väldigt mycket snällare än sin rival och har en lite angenämare smak med mindre sälta jämnfört med den robusta Roqueforten. Den har en otrolig krämighet vilket gör den till att nästan kunna bre ut på kexet utan några som helst större problem.
Den äts med fördel på kex med fikonmarmelad eller rakt av på en bit pepparkaka, otroligt fantastisk och len smak.
Priset på denna läckerhet brukar ligga runt 240-270kr/kg så som vanligt har man flyt och får dem för halva priset ;)
Rekommenderar gärna denna ost för er som kanske inte gillar de lite grövre och tyngre blåmögelostarna utan vill ha något lite mer angenämt men ändå en ost med en karaktär utan dess like.
Betyg:
Konsistens: 8/10 med sin otroligt fina krämighet
Smak: 8/10 då den är pastöriserad blir det svårt att trycka ut en ofantlig smakupplevelse men den gör det så pass bra den möjligen bara kan.
Resultat: 8/10 uppvärmda kospenar utan tvekan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0