Dagens måltid: Kycklingleverpanna med lök, svamp och persilja

Jag har redan tidigare gjort ett inlägg om denna enkla, billiga och supergoda maträtt som ni hittar här.
Det jag egentligen ville belysa är vilket skillnad 1 extra ingrediens kan ha på en hel måltidsupplevelse, vi äter ju inte bara med munnen utan även med synen och doften av mat.
Skillnaden från förra tillagningen är att jag har torkad Karl-Johansvamp i såsen samt att rätten är toppad med färsk persilja, vilket höjde rätten många gånger om.
Sen är det alltid roligt att steka lever då den smäller och ibland hoppar ur stekpannan av sig själv, lite mer action i köket!



Våga prova nya maträtter och ingredienser, annars kommer man aldrig någon vart här i köket, nästa gång blir det samma recept fast på svinlever istället då även den är grymt billig. Dock blir det inte förrän om säkert 2v då man icke skall äta lever speciellt ofta.

Njut av den kommande helgen, det skall jag göra då det kommer infinna sig nya ostar, leverpastej och en hel del annat nytt gott på mitt matbord!

Kvitten marmelad från Les confitures á l'ancien

Den ljuvliga ostbrickan till helgen måste alltid kompletteras av minst 3 marmelader(i alla fall i detta hemmet) så man får ett stort spelrum när det gäller kombinationer till de olika ostarna jag dukar upp(minst 3st).
På min bricka finns alltid ett standardsortiment som består utav Jordgubb & Rabarbermarmelad(Bär-marmelad), Aprikos(citrusfrukt/stenfrukt) och självklart Fikonmarmelad som passar till allt och som jag lärt mig uppskatta högst av alla marmelader då jag inte ens tyckte om fikon förr.

Men för att göra mitt spelrum desto större brukar jag alltid komplettera med att köpa ett prov av någon ny till helgen så man har 4 uppsättningar av marmelader.
Marmelader kan ibland eller till och med ofta ruskigt dyra när man ska testa sig på de riktigt eleganta och fina tillverkarna så tyvärr blir det så att mitt standardsortiment består av lite billigare, då ostarna i sig kostar tillräckligt.

Förra helgen var jag sugen på att pimpa min enkla pastöriserade Brie lite bättre och fick då tipset om en marmelad jag tittat på många gånger men alltid trott var citron eller någon liknande frukt, då det visade sig vara Kvitten som är ett söt och gul frukt som växer på dessa träd inom familjen rosväxter.



Denna marmelad funkade ganska bra till en enkel brie men behöver nog en lite råare och starkare ost för att inte ta över för mycket. Smaken var väldigt frisk med en antydan till äpple, men ack den var väldigt, väldigt söt.
Själva marmeladen var även ganska stabbig vilket alltid är trist när man försöker lägga ett tunt lager som täcker hela ytan och man behöver nästan kleta runt med fingrarna för att inte sabba mackan/kexet helt totalt.

Betyg
: 3/5

Kelda Exotic Sauces - Thai Green Curry - Precis som jag anade

Jag fick i förra veckan reda på att jag hade blivit utvald som testperson hos Smartson för att testa Keldas Exotic Sauces. Yippi! Första gången man lyckas gå vidare i något sådant och verkade vara en kul produkt att testa, då det fanns 3 varianter.
Jag valde Thai Green Curry just för att den var 1 av de starkare samt att det var den mest högst fett% och alla vet att fett är gott.

Mitt första intryck av såsen var som jag uttryckte mig i mitt förra inlägg att den skulle smaka Thailändskt, vara kryddig och gräddig på samma gång då det är det beskrivningen berättar.

Jag hällde först upp 250g av Keldasåsen i en skål för att kolla färg, textur och smak i kall form.
Då var den krämig och härligt tjock, däremot doftade den i princip bara Ingerfära och smakade även bara därefter med ett litet sting.
Själva färgen på såsen var inte direkt lockande med sin svaga gröna kulör med en touch beige.

Då hela förpackningen var ämnad åt 400g kyckling/biff och grönsaker så kändes det ändå som för mycket. Då jag skulle äta själv så beslöt jag mig för att använda mig endast av:
- 250g kelda till:

- 430g kyckling
- 150g gröna bönor
- 50g lök + skivade champ
- Serverades med jasminris.

När jag hällde över såsen i kastrullen förvandlades den precis som jag misstänkte till en mer rinnande sörja och förlorade totalt sin trevliga fasta och krämiga form.
Jag lät den puttra i 2-3 min som angivet på förpackningen då man bör följa deras rekommendationer för att få ut det företaget vill att produkten skall smaka.
Trots att jag använde mig utav endast 250g sås så överrumplades jag av mängden sås det blev och insåg ganska snabbt att mitt val av tallrik var ytterst fel.
(Såg förskräckligt ut men det påminner om småfåglar som simmar i en grön sörja runt ett litet risberg)

Så vad blev nu resultatet då?:
Smak: Som varm framträdde smakerna lite mer men jag hittade bara 1 smak i det stora hela, tyckte i princip det smakade Ingerfära med ett ganska ok sting. Trodde den skulle vara bra mycket starkare än vad den egentligen var och blev faktiskt lite besviken. Tyvärr kände jag inte mig speciellt mer exotisk än vanligt.
Konsistens: Den blev som sagt vattning vilket jag misstänkte, så att beskriva denna sås som gräddig är lite av en marknadsföringsbluff

Det som den är ganska bra på är att den räcker långt mycket mer än vad som är angivet, skulle nog sätta 600kött med grönsaker för 4dl sås istället.


Betyg: 1½/5 får den tyvärr endast, kommer inte att köpa denna produkt i framtiden då smakerna var på tok för enformiga och hettan var en besvikelse.


Pastöriserad Get-Camembert av President - Krämigt len men inget över förväntan

Som jag nämnt tidigare älskar jag verkligen den underbara sältan från som karaktäriserar en typisk getost.
Vissa har mycket men andra lite mindre, man kan alltid tona ner sältan om så önskas genom tillbehör så mig kvittar det hur hardcore ostarna är.
I helgen testade jag en vanlig Pastöriserad Getost av Camembert karakatär från producenten President som många känner igen från deras Brie som är bland de vanligaste folk köper.
Detta var andra gången denna typ av ost befann sig framför mig men förra gången var det av producenten Soignon och levenrantören Falbygden.



Denna lilla sötnos på 120g går på cirka 27kr vilket ger den ett pris på dryga 220kr/kg men fick den självklart för halva priset då jag jagat denna ost i flera månader och äntligen fann jag en butik som hade den kvar till priset sänktes.
Och 220kr/kg för en vanlig pastöriserad ost av ett relativt enkelt märke finner jag ganska dyrt.



Efter dryga 2½h i rumstemperatur var den redo att försvinna från denna värld.
Konsistensen vart krämig som smällte i munnen men den rann inte ut såsom vissa camembert ostar har en tendens till att göra, utan den höll sin form genom hela försvinnandet.
Att breda ut den på en bit vitt bröd med Jordgubb&Rabarber alt Äppelmarmelad(som jag testade) flög smakrikedommen iväg ganska underbart.
Med en ganska lätt angenäm getsmak med en ton av camembert kunde jag inte annat än självklart gilla den. Men man måste ställa osten mot väggen och jämnföra med vad man ätit förrut, ha pris osv i åtanke.
Ställer man den mot konkurrenten som jag ätit förrut har den faktiskt inte en chans, Soignon är överlägsna när det kommer det smakrika getostar av de ostar jag hittils testat, samt krämigheten skulle jag vilja förbättra lite.
Kontra pris, smak och kvalité så var den sådär, en del fel hittades men inget man vill peka finger åt då den var fruktansvärt angenäm och god, men ingen ost som stack ut något alls.

Resultat:
Konsistens: krämig men icke rinnande, fördel/nackdel kan vara båda.
Smak: 7/10 angenäm på en snyggt sätt och inget stickande i näsan av getmjölkens sälta.
Resultat: 6/10 Getklövar då priset är lite trist för vad som levererar, antar att det är den lilla sizen som höjer priset.

Kan helt klart rekommendera den som en första-ost för den som vill testa kombinationen av Camembert och getmjölk.

Pärsons Grovmalda Leverpastej med grädde - Krämig, snygg och söt

Denna veckan var det dags för Pärssons leverpastej att visa vart skåpet ska stå. Eftersom jag alltid har Pastejkökets Bredbara Light så försöker jag bearbeta av de flesta grova pastjerna så man har lite kontrast mellan leverpastejerna under kvällen.
Och jag menar, när en fet bonde ler åt en med citatet "Bra mycket go'are" på etiketten så kan väl inget gå fel?



När det gäller innehållet är den inte riktigt så fullfet som pastejerna kan gå upp till, de flesta giganter ligger runt 24-28% fetthalt med ungefär 290-320kcal/100g men denna la sig på oförsiktiga 250kcal/100g med en levermängd på ? ja precis, ingen aning då de inte anger de på förpackningen vilket jag finner lite trist. Men Grislever, fett fläsk, mjölk och griskött kommer före vatten på innehållsförteckningen så det är väl iaf ett +.

Första anblicken vid öppnad förpackning så doftade den som de flesta grövre pastejer gör, lite doft och mustigt men ack så härligt. I denna fick man till och med en liten plåtlåda innuti plastförpackningen som man smidigt kunde ta ut. Varför nu man skulle vilja det?



Under den bakade ytan döljer sig en pastej med ungefär samma kulör som en ljusare grisrosa pastej och ingen grovkornig som de andra "grövre" pastejerna.
Konsistensen var väldigt krämig och "gräddig" som enkelt kletade runt i munnen medan jag funderade över den relativt söta smaken som uppstod, har de halkat lite med sockerkaret? eller vad det är det frågan om?
Den var inte överdrivet söt, men det fanns utan tvekan en bra ton till sötma som inte jag tycker passar hem i leverpastejernas värld, kan även ha varit att de hade Timjan/Ingerfära i som påverkade lite, då jag tror det är den första sorten jag testat som är kryddad med detta.
Annars tycker jag inte alls denna var något särskilt speciell och fann icke sin väg till mitt hjärta.
Det enda jag gillade riktigt är den bakade toppen och i själva pastejen så kunde man urskilja små lite hårda bitar som jag icke vet vad det är, men det gav en mysig kontrast till allt det gräddiga.
Som sagt, när mindre feta pastejer kan smaka så mycket mer lever än denna lite fetare så är det lite besviket.

Betyg:
Smak: 2½/5 som sagt ovan.
Konsistens: 3½/5 väldigt krämig med bra kontrast.
Resultat: 3/5 feta bönder

SIA Hallon & Saltlakrits - Två världar i en förpackning

SIA har genom alla tider varit min favorit tillverkare utav glass. Just för att de använder äkta svenska råvaror när de tillverkar sina produkter och de är stolta över detta.
Har hittils aldrig blivit besviken när jag smakat på något ny SIA glass och tror aldrig jag kommer att bli det heller.
Så nu var det dags att testa något nytt för att möjligtvis hitta något jag inte finner så supergod. Eftersom jag inte är speciellt mycket för lakrits, bara mer när det är kombinerat med något, ex stängerna med vitt innuti osv.
Avskyr saltlakrits något fruktansvärt så det kommer aldrig röra mina läppar, och tacka vet jag Turkisk Peber, fy fan tvi!



Men då detta var en kombination av ex smakerna Hallonbåtar som är ett av mina favoritlösgodis och en typisk lakrits så hade jag ändå ganska höga förhoppningar, jag menar hallonbåtarna fanns ju trots allt på förpackningen?
Vid första anblick när man öppnade förpackningen doftade den underbart av majoritet hallon med en touch av lakrits i bakgrunden men det såg ut som någon hade askat i vanlig hallonglass.



Men när man började skopa ur glassen så fick den ett bra mycket finare utseende och såg väldigt lockande ut i all sin prakt. Typisk hallonglass med lite stänk av lakrits lite här och var.



Jaha, vad smakade den nu då?
Jo vid första tuggan så råkade jag få majoriten lakrits vilket jag inte alls uppskattade men eftersom man fortsatte att bearbete sig genom glassen så var kombinationen riktigt god. Hallonglassen smakade exakt som Hallonbåtar med en touch av lakrits, riktigt smaskig faktiskt. Det behövs ju inte mycket lakrits för att det ska ta över utan de har verkligen fått till kombinationen bra för att även de som inte gillar lakrits (ex migsjälv) ska gilla denna glass.
Om man skall jämnföra glassen med en typisk godis så skulle väl Hallon/lakritsskalle vara ett ok exempel.
Kan utan tvekan rekommendera att testa denna glassen till de som vill utmana sig lite mer på glassfronten än att bara köra med säkra kort.
Betyg: 3/5 eller möjligtvis 3½ men det skall mycket till för att man ska få 5/5 så för snäll kan jag icke vara.




Dagens måltid: Hamburgare fylld med färskost & ost, kletigt, oestetiskt men gott!

Varit sugen nu ett tag att testa på att fylla burgarna med lite färskost för att se hur det skulle bidra med textur och smak så varför inte ta tillfället i akt en skön fredagkväll.
Det var ganska pilligt att behöva få på lite färskost på färsen för att sedan stänga, men med lite pill så går allt.
Dela 1 burgare på mitten och platta ut för att sedan applicera osten innuti och lägg sedan den andra delen ovanför och tryck ihop kanterna.



Grejen med färskost var den att den hade förmågan att vilja smita mer än vanlig ost vilket bidrog till att färsen absolut inte ville hålla ihop. Genom att sticka hål i toppen av burgaren när du lägger den på plattan så skulle inte detta ske men var första gången så tänkte inte så pass långt. Brukar annars göra det när jag har extra mycket ost på insidan av burgaren.

Resultatet blev oerhört oestetiskt, kladdigt men jävligt gott, tur att man är den typ av människa som äter hamburgaren med kniv och gaffel ;)



Lovar att pimpa burgarna lite bättre till nästa gång jag lägger ut denna typ av burgare, men vem bryr sig egentligen?

// Erik

Tulip Leverpastej Grovhackad - Vad är det för smak?

Inte bara nya ostar dukas upp på lördagskvällarna men även leverpastej infinner sig alltid. Och eftersom jag älskar leverpastej oerhört mycket har jag nu tagit upp jakten på den godaste och provar ungefär 1 ny i veckan.
Som ni läst tidigare älskar jag Pastejkökets Light pastej bäst av någon anledning, men den är sanslöst god.

Denna veckan testade jag Tulips grovhackade för att beta av Tulip från listan då jag testade deras baconpastej veckan innan.



Jag kände direkt när jag öppnade förpackningen och aromen stack i min näsborrar att denna var betydligt bättre än föregående prov.
Typisk härlig mörk ton på pastejen och på bilden nedanför kan ni jämnföra färgen med Pastejkökets light som ligger mer åt det gris-rosa hållet, vilket en pastej egentligen inte ska göra(men inte det vi diskuterar nu).



Vid första smaktestet så kände jag direkt att det var något som jag inte snappade upp, den var relativt god, fräsh och trevlig men den innehåller någon form av smak eller avsaknad av smak jag inte riktigt kan bestämma mig vad det är.
Den känns väldigt "konstgjord" ifall ni hänger med i svängarna samt att den innehåller faktikst inte alls lika mycket lever och grisfett som ex: pastejkökets, men det handlar bara om 2-3% skillnad.

På innehållsförteckningen har de bara angivit "kryddor" så kan inte utesluta något eftersom jag inte vet exakt vad de har pimpat den med, men det jag kan säga är att den innehåller mer vatten än vad den innehåller griskött vilket verkligen är en besvikelse, då känns det inte riktigt lika värt pengarna längre.

Stora skillnanden kan vara att den inte heller innehåller mjölk eller någon form av mejeriprodukter... buuuu
Konsistensen var som jag ville ha den iaf, väldigt krämig och enkel att smöra ut på mackan med viss tillfredställelse.
Utan de har istället använt en hel del skojsiga ingredienser som gör den fastare, kan bero på att denna är bakad, vad vet jag?

Betyg:
Smak: 2½-3/5 som sagt ovan
Konsistens: 3½/5 lite krämig och inte så fasligt grynig.
Resultat: 3/5 bakpastejer

Karamelliserad lök till hamburgare

I dagens all ära blev det burgare efter träningen då jag snappade upp ekologisk 10% nötfärs för halva priset och det var ett tag sen jag körde på vanlig standardfärs.
För att bekänna färg erkänner jag att jag är lite av ett lök freak. Jag tycker det är grymt gott och står alltid och småäter lite rå lök medan jag står och lagar mat, kan verka bissart men ack jag gillart.
Just till burgare passar detta bra genom att man får fram löksmaken enormt mycket mer ihop med mycket sälta vilket passar perfekt att använda istället för rå lök eller rödlök på burgaren.

Ett ungfärligt recepet ser ut såhär:
2 gula lökar som skivas eller finhackas.
1 msk rapsolja
0,75 tsk salt eller efter vad man själv anser vara vettig mängd
vatten

Börja med att fräsa löken i oljan cirka 10-15min tillsammans med saltet så löken verkligen släpper ifrån sig allt vatten.


Efter cirka 10-15min när man anser att den börjar bli gosig, fått fin färg tillsätter man 1-2msk vatten och låter det koka bort för att sedan återupprepa denna procedur en gång till.




Sätt åt sidan och lägg sedan upp på valfri placering mellan bröden.


Riktigt underbart gott som passar perfekt till detta, men fungerar även ypperligt till många andra rätter där biffar på nöt utgör grunden så att säga.

// Erik

Camembert Du Bocage - Äkta, opastöriserad och vacker

Det är inte vid varje ostbricka man faktiskt görs sällskap av en riktig finost som faktiskt visar vart skåpet ska stå när det kommer till karaktär.
Camembert är en ost som flitigt kopieras runt om i världen men en riktig betäknas genom att den är gjord på äkta opastöriserad komjölk, den är naturligtvis rund och förvaras i en träask ifrån Normandie i Frankrike.
Nu har jag inte superkoll på vad som är "äkta" och vad som är 100% äkta när det kommer till AOC-märkta ostar(ursprungskyddade) då det är en ruggig Fransk djungel där ute. Men för mig känns detta äkta då denna ost har allt en riktig Camembert skall ha (Petit står för liten då det är en 150g och inte 250g).

Camembert Du Bocage är en fin liten ost på 150g i fin träask som jag faktiskt såg att hemköp i Karlskrona hade i sitt sortiment(tro det eller ej) och eftersom Karlskrona-bor inte äter ost lika flitigt som Kristianstad-borna visste jag att den skulle ligga kvar tills utegångsdatumet började nalkas.
Så jag bad min mor gå in och köpa denna åt mig när de sänkt priset på den eftersom jag flyttade några dagar innan.
Tack Morsan!



När man är oerhört sparsam i sinnet som jag och för tillfället endast har studielånet att leva på så blir det tyvärr så att man alltid (nästan alltid) måste köpa dessa ostar när de är prissänkta, annars hade min plånbok varit betydligt tunnare, kan säga att jag sparat uppåt ett 4-siffrigt belopp på att göra såhär.
Eftersom jag gör såhär blir det oftast att man får frysa in ostarna tills ostdagen är kommen och vissa håller sig bra men andra inte. Opastöriserade ostar har en tendens till att bli lite ledsna över att frysas in, så det är därför skalet ser lite torrt och ledsamt ut på denna.(Hade även samma problem när jag åt en Opastöriserad Camembert i våras).
Men ack så vacker den är i all sin prakt.





Jag rumstempererade osten såklart kanske lite mindre än behövligt men den tog sig under kvällens gång.
Just dessa opastöriserade har inte riktigt samma underbara och rinnande tendens som ex Camembert Le Rustique har men den djupa smaken är betydligt angenämare och den känns verkligen korrekt.
Den är lagom krämig och doftar underbart, dock inte så otroligt som vissa andra.
Likadant som en Fransk Brie skall denna ost ätas på vitt bröd som den är eller pimpa till den med en skvätt marmelad eller liknande och där avgör mest vad du själv tycker om, det finns inga regler om hur man får ost-pimpa.
Men jag gillar även att äta den på Lätta Dinkelkex som den är då kexet i sig knappt smakar något.
Detta är absolut ingen Camembert som "får" användas för att hitta på det svenska hysset (friterad camembert med hjortronsylt), men visst. Även det smakar underbart.
Då passar det bättre med en pastöriserad billigare variant, annars är det bara slöseri med pengar.

Betyg:
Konsistens: 6½ vill gärna ha min camembert snäppet kletigare.
Smak: 7 då den var ganska tam men känns äkta.
Overall: 7/10 träaskar från Normandie


Brie Coeur De Lion - Överaskande bra

Som de flesta förhoppningsvis vet var det lördag igår. Vilket för mig innebär lyx med det jag älskar mest.
Ett stycke ostbricka dukades upp frammåt kvällen och idag var 2 nya ostar som jag ej testat förr som låg där och stirra blint på mig.
Brie Couer De Lion syns överallt tycker jag, jag har sett den åtskilliga gånger i ostdisken bland de "icke så speciella" och mest bara tittat åt sidan.
Men här i Kristianstad gör de den som brie i bit i den fina delen av ostdisken och priset går där upp till cirka 120kr/kg vilket egentligen rankar den som en rätt fin vanlig pastöriserad Brie.
Ifall man skulle köpa en hel brietårta så ligger priset runt 70-80kr kanske så det är lite varierande.
Men jag hittade iaf den för halva priset och tog naturligtvis den direkt så brie kan man aldrig få för mycket utav.



Så hur var den då? Jag hade faktiskt läst en hel del gott om den innan så jag var ganska förväntansfull om hur den skulle vara.
Då jag glömde tiden lite så hann jag bara temperera den cirka 1-1½h innan jag skulle förtära i ostbrickan och då var den faktiskt inte riktigt redo då biten låg på cirka 270g så tar det lite längre tid.
Men jag hade lite över från brie sedan förra gången så drog igenom den innan jag högg in på denna.
Jag vet inte om det har med att man har fryst osten men även denna ost kunde man dra loss skalet på under/översidan vilket är lite trist, men tror det har att göra med frysen.
Men ack när den väl var rumstempererad var den faktiskt oerhört krämig och med en ganska lagom smak.
Den överaskade mig väldigt mycket och den rankas faktiskt på andraplats i min ranking av enkla pastöriserade Brie-ostar.
Man skar lätt igenom med kniven och kunde nästan bre osten på brödet, ruggigt fint!, åts tillsammans med Jordgubb-rabarber, Aprikos och Blueberry & Black currant marmelad(inte samtidigt) och fungerar väldigt bra! Självklart på ett vitt bröd, helst ett vanligt franskt lantbröd men fungerar minst lika bra med en typisk källarfranska som man skivar upp tunt. Ingen jävla skogaholmslimpa bara....
Den var väldigt bra för sitt pris men förstaplatsen tillhör fortfarande Brie Grand Du Peré utan tvekan.

Rankas denna osten som en man kan duka upp till fest utan att spendera det där lite extra, glöm inte bort att rumstemperera 2-3h innan utan plasten på.

Resultat:
Konsistens: var en 6a i början men steg uppåt en 7a efter cirka 3h i rumstemp
Smak: Lite angenämare och lättare så en 6a
Overall: 6½/10 förnäma brieflickor

GB Nogger - Och man tyckte pinglassen var god!

Detta året  har det förekommit en hel del glass-nyhter i vårat lilla fina land fyllt av glada fribetande kossor.
Inte bara Sia har kommit ut med spännande nyheter utan även GB gjorde en satsning genom att tillverka halv-liters förpackningar av sina populära pinglassar.
Eftersom Nougat är bland det oseriösaste man kan äta i godisväg när det handlar om att uppleva munorgasm i sin allra högsta grad köpte jag denna sekunden den kom ut i butik.



För er som minns så hade GB en smak för många år sedan som hette Hasselnöt och den är identisk med denna av vad jag kan minnas och jag har inte en blekfetaste aning om varför de tog bort den ur sortimentet.
Genom gammal tradition när man äter sådan här glass så delar man den alltid på hälften då det är perfekta portionsbitar och eftersom man inte bor hemma längre och morsan äter upp andra halvan så har man den delen till nästa gång!



De har verkligen inte snålat med nougaten men första intrycket kan få en att tro detta då det kanske bara är lite rippel rakt genom glassen men icke!
Det känns som att de lägger 2 mindre bomber av nougatmassa i ändarna av glassen just för att jag tror majoriteten delar glassen såhär.
Denna glass är helt utav denna värld god, vaniljglassen är så oseriöst len och smeker gommen in i det sista för att få en att längta tills man når fram till den tjocka fina nougaten i mitten.
Kan säga att vaniljglassen i denna smak är bättre än den vanliga vaniljen utan tvekan(bra mycket bättre än gammaldags-vanilj)
Så tveka inte, bara köp den. Billig och ruggigt underbar!
Betyg: 4/5 svenska kossor

Dagens måltid: Kycklingleverpanna med ris, billigt och spännade!

Då de flesta vet om att jag har ett oerhört nästan intill stört intresse för mat och matlagning så har jag även ett stort intresse av att testa nya saker och lära mig äta spännande saker här i världen.
Jag har på senare tid början utforska lite annorlunda och spännande maträtter som man kan tillaga relativt simpelt på en vardag som inte bara är spännande utan även billigt och bra.
Det är knappt jag kan erkänna att det inte finns något jag inte tycker om, ifall jag hittar det vill jag verkligen lära mig att äta det.
Så nu på senaste har inälvsmat blivit ett väldigt populärt ämne i mina tankar och man måste såklart börja lite smått så köper högst 1gång i veckan nu färsk kycklinglever och provar mig fram till bra recept.
Eftersom lever innehåller ruggigt höga mängder av A-vitamin så man bör inte äta lever oftare än 1-2ggr i månaden.

Mitt recept är ganska simpelt och kräver inga som helst utsvängningar.
- Kycklinglever
- Lök
- Vitlök
- Grädde/matlagningsgrädde/mjölk(späd ut beroende på hur fet sås du önskar)
- Svamp
- Oxbuljong
- Salt & Peppar

- Börja med att slipa bort fula senor och sådant kraffs från levern och skär lite anatomiskt korrekt stora bitar.


- Fräs på levern i valfritt matfett i varm panna(släng inte på allt på en gång bara för guds skull, då blir pannan kall)
- Salta & Peppra och låt fin önskad färg



- Tillsätt efter en stund lök, svamp och vitlök
- I med Oxbuljongen när ovanstående har fått gona sig en stund
- Efter en liten stund så släng i din mix av gräddprodukter.



- Servera med ris, funkar även utmärkt med potatis och lingonsylt!
- Kycklinglevern bara smälter i munnen och det är riktigt gott! Desto mer man äter det, desto godare kommer det att bli!



// Erik

Dagens måltid: Kyckling med krämig ädelostsås och pasta

Det är mitt i veckan och inte många dagar kvar tills helgens underbara ostbricka står uppdukad.
Dock har jag mina ostcravings och behöver få lite tillfredställelse under veckans gång så idag fick det bli lite krämig ostsås med kyckling och enkel pasta.
Kan för övrigt meddela att det kommer att testas 2 nya sorters ostar i helgen så inlägg om dem kommer :-]

Du behöver:
- Kyckling
- Lök
- Vitlök
- Soltorkade tomater
- Svamp
- Blåmögelost(Använde "Green Light" från Falbygden, passar mycket bra i matlagning då den har rubbust smak men smular som attan, riktigt usel på en ostbricka!)
- Matlagningsgrädde/Grädde/Mjölk
- Kycklingfond
- Pasta.....



- Stek kycklingen och tillsätt sedan lök och vitlök
- Tillsätt kycklingfond(drygt 1 dl) och tillsätt tomater och svamp.
- Låt gegga ihop en stund och tillsätt hälften av matlagningsgrädde och smula ner osten


- Efter en stund tillsätt resten av matlagningsgrädden och tillsätt pastan som är kokt "Al-dente" zzzz
- Låt pastan suga upp den krämiga såsen några minuter, servera på varm tallrik.


// Erik

Dagens måltid: Kyckling i krämig sås med dijonsenap, vitlök och ost

Denna rätt är en återkommande favorit då första gången blev bjuden på den när jag var på besök hos min mors syster i Karlstad när jag skulle samåka till Karlskrona med dem, vilket jag gjorde ett par gånger när jag bodde i Borlänge.
Utförandet är inte exakt likadant men smaken är densamma.

Denna rätt är mycket simpel och krävs inte så oerhört mycket logik för att få till ett bra utförande.
Den innehåller:
- Kyckling (doh)
- Lök
- Paprika
- Svamp
- Grädde/matlagningsgrädde/mjölk - Vad du anser passa dig bäst
- Kycklingfond
- Ost
- Vitlök
- Dijonsenap

Utförande: (Mitt utförande, du får göra som du vill)
- Stek kycklingen häftigt så den får yta på båda sidor och sänk därefter temperaturen och tillsätt lök.
- När löken fått upp värmen tillsätt kycklingfond typ 1dl vätska(½ tärning)
- Tillsätt svamp och paprika, låt vara en kort stund



I förväg blanda ihop Grädde/matlagningsgrädde/mjölk med dijonsenap, vitlök och riven ost
- Tillsätt sedan denna blandning ungefär när den tillsatta fonden nästan har kokat bort
- Gegga ihop detta och låt stå på svag värme så det gottar ihop sig.



- Jag tillsätter salt efter varje ny grej jag slänger in i pannen så blir det bra
- Glöm inte svartpepparn bara

Servera med Ris, pasta, potatis - vad du nu gillar. Jag körde med Jasminris kokt med kycklingfond(enda rätta)
Som sagt, ingen större raketforskning detta inte och smakerna fungerar grymt bra ihop, snåla inte på dijonen.



// Erik

Kvällsbuffé på Pasha Palace - En 2/3 gastronomisk upplevelse

Som jag skrev i mitt förra inlägg så hade jag besök av en polare från de sköna raggartrakterna i Jönköping nu i helgen, så efter vi tränat på eftermiddagen var det dags för kvällens njutelse.
Vi bestämde tidigare under dagen att vi skulle testa på en Turkisk Buffé på Pasha Palace centralt i Kristianstad.
Deras helgbuffé serveras kl 12-22 under lördagen och kostar 119kr(inkl vatten, kaffe, tee) så priset är det absolut inget fel på.

När vi anlände var det ganska folktomt i den halvstora lokalen som tycks rymma kanske 30-40 gäster på sin höjd och den turkiska buffén står fint uppdukad.

På den första delen finner vi bröd, en typisk sallad, Oba ost(en turkisk ost, påminner om feta men lite syrligare) och vattenmelon.


Vi fortsätter runt hörnet där det erbjuds mer kallt som oliver, diverse olika pastaröror, rödkål, svamp(burk), även andra röror som var ytterst svåridentifierbara.


Sedan inleds det varma med tomatsoppa, potatis, fisk under äggbädd och ugnsbakade kycklingdelar samt även små avlånga piroger med svampfyllning och Oba fyllning.


Vi avslutar med pommes, ris, nötköttsgryta med oseriöst mycket svamp(burk) och en pastagratäng.


För att knyta ihop säcken med upplevelsen så säger vi såhär, jag citerar min lärare på högskolan från tidigare i veckan som sa "Gastronomi = Rätt mat, till rätt person vid rätt tillfälle"
Detta var utan tvekan rätt mat, till rätt person men vid helt fel tillfälle, förklaringen ligger såhär.
När en identisk buffé serveras under hela dagen så finns det saker som tar slut snabbare än andra saker och när man är på plats lite senare på kvällen frammåt stängning fylls inte saker på eller byts ut.

Vi kan dra några exempel som:
- Brödet var som att såga i trä(dock var insidan fortfarande lite gosig, men väldigt stabbig).
- Pommesen hade passerat sin livsglädje sedan några timmar tillbaka samt att pirogerna på eftermiddagen var mycket större och trevligare än de små pinnarna de dukade upp på kvällen.
- Maten overall annars var fräsh så ingen skada där men den var väldigt tråkigt kryddad, ingenting som verkligen stack ut lite extra.
- Inga namnskyltar på vad det var för rätter heller så för en annan som åt turkiskt för första gången var lite vilse i skogen.
- Sen hade de även ställt fram 5st kryddburkar utan etikett som man då skulle använda, vilket jag ansåg vara lite löjligt.
- Saltkaret fick jag använda en hel del till det mesta.
- Jag fick stå åtskilliga minuter att leta nötkött i grytan då det var 9/10 svamp och 1/10 kött i den, typiskt grytkött, misstänker att det var nötbog.

Så för att knyta ihop den säcken så rekommenderar jag att äta buffén tidigare på dagen(helst direkt när de öppnar för att få ut så mycket som möjligt ur upplevelsen.
Restaurangen i sig får dock bra betyg av mig, stämningen var lugn och trevlig, personalen var mycket trevlig samt att de även bjussade på Baklava med Vaniljglass for free efter man nästan rullade av stolen.

Maten: 3/5, hade nog fått högre om man varit där tidigare, skall återkomma
Service: 4/5
Overall: 3½/5, rekommenderar gärna att ni kommer hit för en lite nyare matupplevelse för en billig peng, jag skall det iaf.
Rekommendation: Ta en extra liten tallrik för att dumpa alla kycklingdelar o diverse som blir över, även alla kanterna på brödet som är oätbara, såvidare du inte vill spara dem och knocka någon påvägen hem.


Pizzeria Roma - Billigt men jävligt bra

Denna helgen har jag ett finare besök från en ung karl från Jönköpings raggartrakter och han som jag är lite av en insnöad kroppsbyggare som avnjuter lördagarna med full andakt.
Så min ostbricka läggs denna helgen åt sidan för att ersättas med lite utekäk blaa.
Till lunch idag så blev det en pizza inne i city och eftersom majoriteten av ställena öppnade vid 2 så beslutade vi oss för att ta ett närliggande hak precis bredvid gymmet.
Ett faktiskt ganska stort ställe om man jämnför med resten av pizzahaken som befinner sig i city och atmosfären var väldigt trevlig, deras priser är helt outstanding och de har en ljyst inredning.



Jag körde på en regular Capricciosa med mild kebabsås vid sidan av som självklart måste testas på varje nytt hak.


Pizzan gick igenom de flesta bedömningar på min sida, botten var perfekt, kanske lite tjock för min smak. Men den klarade av att hålla uppe pizzan trots diverse påläggningar av sallad.
Den kostade 50kr så burksvamp och nitritskinka är en självklarhet men utförandet var väldigt bra.
Deras pizzasallad var lite åt det klenare hållet, väldigt fräsh dock men lite extra krydda hade inte skadat.

Min polare tog en Kebabpizza special(55kr) och jag som var tvungen testade kebaben som var faktiskt jävligt bra och priset är som sagt ruggigt bra.
Även kebabsåsen levde nästan upp till mina standarder, inget tomatsjafs och smakade bra, kanske låt för mycket åt det fetare hållet så skulle vilja ha den lite mer rinnig. Men allt kan man inte få här i världen.


Overallbetyg får de utan tvekan 4/5 med priset inräknat! Men ett varningens finger då de tar 10kr för servering och 15kr för drickan om jag räknade notan rätt.
Så att köpa med sig och ta hem utan dricka är det optimala för en grymt billig måltid.
De tar även bara 35kr för en kebabrulle och min syn av denna hos en annan kund håller suverän storlek till det priset.
Kommer att återkomma hit utan tvekan.

Dagens måltid: Hamburgare på egenmald fransyska

En del som är lite halvintresserade av att äta underbart gott samtidigt som att hålla koll på ekonomin så gott det går kanske har sett att Willys kör billig Fransyska i bit denna veckan.
Då jag inte testat att göra detta till hamburgare än så var det lika bra att få det avklarat.
Eftersom det är en väldigt len bit på kossan så kan det behövas snäppet mer fett i tillagningsprocessen, speciellt eftersom man använder gjutjärn, vilket är det självklara valet när man tillagar kött.



Hela biten färdigmald.


Som vanligt gör jag iordning alla tillbehör osv innan all tillagning sker så har man det ur världen.
Bröden rostas på plattan medan den är påväg mot galen temperatur vilket kött skall stekas på, de är även penslade med lite olja + att plattan är penslad.
När detta är klart så salta & peppra burgarna, på med önskat fett (i mitt fall riktigt smör).
Och på med burgarna. Det är inga problem att pressa på dem i början "Nej men då försvinner ju alla safter". Skitsnack, när man lagt på burgaren är den fortfarande rå och köttet har inte börjat ge ifrån sig safter, rent bs.
Efter önskad tid och burgare må börja blöda lite, vänd dem och på med osten.
Som jag alltid gör när jag tillagar mina burgare låter jag dem steka ungefär 30sek på andra sidan för att sedan hälla på lite vatten och på med ett lock så osten smälter snabbare och burgaren blir saftigare.



Slutresultatet blir som vanligt när man gör burgare, helt jävla awesome.


Blev som man ville ha dem också, perfekt medium-rare.


(Ber om ursäkt då bilderna kan variera i ljus osv, vissa tar man utan dagsljus, vissa med och vissa med blixt så blir lite svårt att få alla att se ungefärligt likadana ut, är som sagt hungrig).

Fransyska var ett bra kött som verkligen smakade fint nöt, ungefär som Märgpipa då de är ungefärligt lika lena, men det har inte en chans emot exempelvis högrev som har 3ggr så högre fetthalt.

Skall i framtiden göra en mix på 50/50 fransyska och högrev för att få fram något som har exakt lika mycket fetthalt som 10% nötfärs från affären. Känner på mig att det kommer bli en jävulsk höjdare.

Sia Berte Glass - Äppelpaj

Som jag redovisat tidigare är jag djupt imponerad och älskar SIA årliga nyheter inom den lite graciösare glass varianterna. Berte glassen med sitt otroligt fula namn efter Berte gård är mycket bra och jag har testat 3 utav deras 5 årliga nyheter. De resterande 2 (Knäckbräck och Skidtur) kommer jag inte att köpa då smakerna absolut inte faller mig i smaken.



Deras Äppelpajsmak var den 2a jag testade efter mitt första test på Kladdkakan.
Kan säga att jag hade höga förväntningar av denna, nästan lite för höga just för att kladdkakan var så jävla awesome.
Den var väldigt god och frisk i smaken, äppelpaj-bitarna kom fram men inte riktigt så mycket som man hoppats.
Däremot bra balans mellan kanel, äpplen och pajen utan tvekan.
En väldigt uppfriskande och fräsh balans jämnfört mot kladdkakans lite robustare chokladsmak, så lite svårt att jämnföra.
Denna och Blåbärscheesecaken är väldigt identiska när det gäller fräsha upplevelser och fungerar perfekt på kvällen när man är svullen och go men fortfarande insisterar på att det finns utrymme i magsäcken.



Som med B&J och HD ska man låta dessa stå framme cirka 20 min innan man börjar skopa ur och sleva ner glassen, då smaken kommer fram betydligt bättre och den är mycket angenämare att äta.
Kan rekommendera denna utan tvekan.
Resultat:
4/5 oplockade svenska äpplen från Bertegård, bra gjort!

Opastöriserad Get-Camembert av Soignon - Getterna bör vara stolta!

I min ostvärld finns både älskade och hatade ostar, men vissa är helt enkelt lite bättre än alla andra.
Camembert är utan tvekan en ost jag håller väldigt kärt om, likaså med getostor av alla dess slag. När jag såg denna osten i disken på ICA visste jag redan då att gud hade gett mig ett tecken.
Då jag redan hade smakat en variant av Get-Camembert från Soignon tidigare visste jag att denna inte skulle göra mig besviken, tvärtom.
Denna ost skulle ta mina smaknivåer till högre höjder som jag inte trodde vart möjligt.
Denna sorten var nämligen opastöriserad vilket bidrar till en otroligt högre smaksensation än den jag tidigare smakat som var pastöriserad.





Vid rumstemperatur intog den sin underbara karaktär iform av get och camembert och lägenheten doftade av glädje.
Som alla andra Camembert-ostar gled kniven rakt igenom hur lätt som helst i harmoni, den underbart krämiga osten smälte bort i munnen och jag var i trans. Den fina syran från get-osten gassade upp näsborrarna och tillsammans med Camembertsmaken fungerade det otroligt bra.
Kan med full stolthet säga att jag åt upp hela 180g av denna ost samma kväll utan större problem då jag brukar förtära en bra bit över 300g på mina ostkvällar(tur man bara gör det max 1 gång i veckan annars hade plånboken sprungit och gömt sig)
Denna 180g bit gav jag 25kr för eftersom jag lyckades få den för halva priset! Så egentligen 50kr = 277kr/kg.

Folk i Dalarna är grymt rädda för getostar har jag märkt då dessa alltid finns kvar tills de sätter ner dem.
Här i Kristianstad däremot är alla på min sida tyvärr, och hitta kort-datum ostar har blivit svårare för mig. Men jag lyckas alltid
.

Jag har blivit bättre på senare tiden att kombinera ostar med rätt tillbehör men detta var ett tag sen så om jag minns rätt körde jag bara på den som den var, på en bit Lätta Dinkelkex eller på vitt bröd.
Men till Camembert eller andra vitmögel funkar det med marmelader eller tillbehör som stenfrukter, ex Aprikos som jag alltid har på min ostbricka nu för tiden.

Betyg:
Smak: 8 då det utan tvekan finns andra getostar som smakar betydligt tyngre.
Konsistens: 9 som vilken annan underbar Camembert rinner den bort!
Resultat: 8½ okokta getter av 10.

Tulip Leverpastej med Bacon - Smakar bacon verkligen såhär?

Lite nytt för er läsare att känna till om mig är att jag är helt oerhört frälst och galen i leverpastej.
En leverpastejsmörgås är så oseriöst gott och jag kan äta det i ruskigt oseriösa mängder, men oj vilken djungel det finns där ute med olika leverantörer och vad de anser att en leverpastej skall smaka.
Jag är uppvuxen på Pastejkökets och ska jag vara riktigt ärlig älskar jag Pastejkökets Light variant mest av alla, även ifall den egentligen inte har den minsta antydan till någon större leversmak.
Så nu börjar jakten efter något bättre så hade tänkt börja bearbeta av alla olika som finns där ute.
Jag tänkte inleda detta lilla projekt genom att äventyra och gå lite utanför banan bara för att inte gå rakt på så jag köpte Tulips Leverpastej innehållandes bacon.



Den innehåller 32% Grislever, 9% Griskött och 9% Bacon vilket ger slutsumman 48% kött exkl fett från fläsk.
Denna % halt ligger ungefär de flesta vanliga leverantörer kring när det gäller %halt kött i pastejerna. Sen innehåller denna även lite glutamat och många andra crapgrejer men orka bry sig om saker smakar gott?

Min första tanke var när jag smakade denna: Är det såhär Bacon smakar? en direkt specifik smakantydan fick man men jag kunde verkligen inte fastställa om det var bacon. Om det nu var så kändes hela upplevelsen oerhört artificiell och njutningen var inte så stor. Jag satt mest och funtade över den skumma smaken.
Den var långt ifrån min favorit så den kommer jag icke köpa igen.
Det enda som verkligen kändes korrekt var väl färgen på pastejen som var härligt brun.

Betyg:
Smak: 2/5 som sagt ovan
Konsistens: 3½/5 lite krämig och inte så fasligt grynig.
Resultat: 2/5 pastejugnar.. trist

Roquefort - Ostarnas konung bekänner färg

I ostarnas värld så existerar det så otroligt många olika varianter så det finns inte en möjlighet att hålla koll på alla olika sorter, tillverkare, ursprung osv. Men i denna djungel finns en ost som är krönt till Ostarnas konung och heter Roquefort.
Jag tror de flesta känner igen namnet Roquefort då den är i princip den kändaste osten, iaf en bland de kändaste.

Denna ost kom till i Combalou-grottorna i byn Roquefort i södra Frankrike när en fåraherde skulle äta sin smörgås med fårost när han fick syn på sin förälskalse vandra förbi och sprang direkt efter henne. När han sedan kom tillbaka till grottan ett par veckor senare hade hans lunchmacka förvandlats till något helt annat.
Jag antar att han var hyffsat hungrig för han började käka på mackan och fick sådan otrolig smakupplevelse, genom att svamparna som växte i grottan med rätt luftfuktighet hade utvecklat denna underbara ost.

Jag har länge, mycket länge velat smaka denna ost men har varit för snål för att köpa en bit som den är då priset går upp mot 300kr/kg och ännu högre om du skall ha den finare/ekologisk.
Men jag lyckades komma över en kort-datum bit på Stormarknaden i fredags och blev så grymt lycklig. Eftersom min ost-test bara är några från 50st olika egenköpta och smaktestade ostar så passade det bra som en bonus vid 50-sträcket.



Den togs fram en bra 1½h innan den skulle förtäras och redan då var den härligt kletig. Med en fetthalt på cirka 33% är det absolut ingen blyg ost men denna osten är inget man äter i mängder, den ska ätas finförnämt.
Jag är ursprungligen inte så mycket för den relativt starka smaken i blåmögelostar men got damn, denna öppnade verkligen mina sinnen för hur bra en ost verkligen kan smaka.
Den har en väldigt kraftig smak, men smaken är mycket angenäm och inget som överdominerar smakupplevelsen utan man kan låta den smälta runt i munnen i full harmoni.
Självklart testades den som den var till och börja med, men självklart testades kombinationen på Lätta Dinkelkex tillsammans med fikonmarmelad som jag fick inspiration från min stora idol Peter Mårtensson, osthandlare på Möllans Ost i Malmö som även skrivit en bok om ost som jag läser för tillfället.
Kombinationen fungerade ypperligt och jag njöt som ett barn på julafton.

Betyg: Sätts som vanligt utefter kategorin blåmögel och vad jag förväntar mig av denna sort

Smak: 8 då det inte är den starkaste och kraftigaste osten jag smakat
Konsistens: 9 Perfekt krämig och faller inte sönder som andra blåmögel har en tendens till
Overall: 9/10 Franska fåraherdar utan tvekan.



Dagens måltid: Falsk Flygande Jakob

Denna rätten anser jag är riktigt failsafe, det går i princip inte att misslyckas såvidare man inte misslyckas med riset eller bränner kycklingen. Men jag hoppas att ni som läser vet hur man kokar ris och steker till lite kyckling.
Denna smakkombination fungerar så jävla bra av någon anledning och tillagar den faktiskt ganska ofta när man inte riktigt vet vad man skall göra.

Riktig Flygande jakob består av och görs i ugn:

- Vispad vispgrädde
- Chilisås
- Banan
- Jordnötter
- Bacon
- evt Curry förmår vissa att ha i, förstår ej varför.

Min egna lite "smalare" variant smakar självklart gott men med riktig grädde, nötter, bacon osv så skulle det självklart bli oerhört mycket godare, min gjordes idag på stekpannan, fungerar minst lika bra.

- Kyckling
- Matlagninggrädde
- Chilisås(Heinz ofc)
- Salt & Peppar

Jag börjar med att fräsa lök i lite olja och tillsätter sedan jasminris som jag blötlagt 2 separata gånger för att få igång riset.
Låter detta steka en kort stund och tillsätter sedan varm kycklingbuljong och låter detta koka utan lock samtidigt som jag mycket ofta rör om och tillsätter sedan mer buljong allt efter som det behövs.
Detta är i princip samma påbörjan av en risotto. Att koka riset i kycklingbuljong gör det så förbannat mycket trevligare och man slipper den oerhörda jasminrissmaken som inte alltid passar till allt, men jag gillar det riset bättre än vanligt basmati för det tar upp vätska mycket bättre.

För ultimat resultat ska man ex använda Avorioris som passar mycket bättre till detta ändåmål, men har tyvärr inte det hemma för tillfället.


Stek kycklingen, salta, peppra och tillsätter därefter lite skivat svamp.
När kycklingen har fått fin yta tillsätt mixen av matlagningsgrädde och chilisås. Låt puttra en liten stund så det krämar sig lite, (delar även med mig om hur man värmer upp tallriken lite halvsnyggt)



Serverat:


// Erik

Dagens måltid: Hamburgare på egenmald högrev

Tänkte inleda detta inlägget med att berätta att jag numera kommer försöka blogga lite om mina dagsmåltider.
Keep  in mind att jag är kroppsbyggare i sinnet och sköter min kost på iaf 6 av 7 dagar i veckan och de är komponerade utefter vad jag räknar ut vad jag behöver.
Därav kan vissa rätter se lite tråkiga ut för att de inte innehålla rätta mängden smör, grädde osv. Så keep that in mind bara :)

Sen kommer det att i princip 99% av mina måltider finnas ett berg av gröna bönor antingen i maten eller vid sidan av.
Jag är en sann livsnjutare utan tvekan, bara det att jag gör det på deltid på vardagarna sen går jag all-out 100% oftast lördagar.

Denna veckan hade Willys extrapris på högrev i bit för 49.90kr/kg från Irland vilket jag absolut inte ser som något dåligt då det verkar som att folk vänder blicken direkt så fort det inte är svenskt.. pff.
Alla matvaror som passerar Sveriges gränser och skall säljas vidare i stormarknader mm kvalitékontrolleras utefter våra lagar och stadgar så det finns ingen möjlighet att det skulle vara sämre än något annat. Visst det är ingen hängmörad högrev från Saluhallarna i Stockholm men smakar fan så bra ändå.


Då jag tyvärr inte äger någon köttkvarn (än) men kikar som fan efter det så maler jag mitt kött i en hushållsassistent från säkert 1970 som jag fått av min mormor.
Den funkar superbra men knivarna är kanske inte de vassaste så vissa större fetttrådar har den lite problem att tugga igenom så jag får gå igenom min malda färs med kökskniven efteråt så det inte befinner sig några större ostyckade fettbitar.
Skiva upp kuber, lägg på en tallrik och i med dem i frysen cirka 10min så de hårdnar till lite innan de ska malas.
Mal några åt gången genom att pulsera med assistenten så det inte blir en hemskt färs utan struktur på köttet.
Rulla bollar och skapa biffar utefter den storlek och form ni önskar.

Oooh all that glorius fat <3
Man märker verkligen skillnad på kött och kött. Högrev har verkligen en tydlig nötig smak som jag verkligen älskar så medium-rare är utan tvekan ett krav. Tänk även på att när man gör burgare på detta sätt tar det lite längre tid för köttet att bli klart än ifall man skulle göra burgare på färdigmald nötfärs från butiken.
Alla har sina unika burgare och man bestämmer själv hur de skall utformas, finns inget bra eller dåligt med något utan en burgare kan varieras i 1000-tals olika kombinationer som passar just dig.
Min tillfälliga är Bröd - Lättmajonäs - Isbergssallad - Rödlök - Kött - Ost - Heinz Ketchup(lättsockrad-godare) - Bröd.
Osten jag använder är i princip _alltid_ prästost då jag finner att den osten passar utan tvekan bäst till matlagning och till burgare.
Självklart steks burgarna på en gjutjärnsplåt med endast salt(MYCKET) går i princip inte att översalta en burgare och nymalen svartpeppar på.


Det är inte de snyggaste biffarna man får till när man ska göra det på högrev, men allt ska ner i magen ändå så vem bryr sig.
Fick till dem idag perfect medium-rare som jag vill ha dem och denna högreven från Irland smakade exakt identiskt med den jag använt mig av vid tidigare tillfällen som jag antar varit svensk.


Skall försöka komponera ihop en burgare på min 10% skinkfärs jag har hemma någondag med, dock behöver fläskkött kryddas betydligt mycket mer annars är det ingen smak i det och när det kommer till kryddkombinationer måste jag faktiskt erkänna att jag är ganska usel. Man får hoppas att min 3åriga gastronomutbildning jag har framför mig kommer att ändra på detta :)

// Erik

RSS 2.0