Sia Berte Glass - Kladdkaka

Ja detta var som sagt mitt första inköp när SIA lanserade dessa nya underbara produkter, var inte en fråga om vilken utan tog denna direkt.
När de lanserades låg de på priset 42kr/st för 500ml och mängd gram varierar lite smått från vilken sort man väljer.
Du får ut mer glass ur ex en B&J eller HD då de är mer kompakta.
Denna glass är inget för den som gillar lena och mjuka smaker när de avnjuter en glass.
Dess karaktär är inte lite utan väldigt mäktig, med sina 69% chokladglass, 11% kladdkaka, 11% kolasås och 5% pecanötter + resten verkar det vara en ganska sjyst kombination.



Första testet så fick jag med alla essentionella bitar och kladdkakebitarna är i perfekt storlek så de täcker nästan varje sked man tar och de smakar verkligen grymt god kladdkaka, som hemmabakat.
Jag klassar den som en mäktig glass just för att det är choklad på choklad samt kola som även den har lite stark smak i gommen.
Enligt mitt tycke skulle de kört 50/50 choklad och vaniljglass istället för att få en bättre kontrast i produkten utan att man får kämpa emot dess styrka och man blir nästan lite törstig när man äter glassen.
Men den är utan tvekan en grymt bra produkt och kan garanterat tävla mot giganterna i "gourmeglass" världen.



Denna får 4/5 strutar av mig, hade fått mer om de hade haft någon form av vanilj eller lenare glass i.

Hamburgare på egenmald färs - En upplevelse i sig

Första gången jag testade att mala min egen färs var med just märgpipa då det var halva priset i butiken så testade.
Det är sådan löjlig skillnad att göra färsen själv vilket kött man än använder då köttsmaken träder fram otroligt mycket mer.
Vissa gillar att ha massa kryddor, ägg eller liknande i färsen men nej, jag vill åt den nötiga köttsmaken och gör dem mer än gärna medium-rare.
En perfekt burgare är det många som efterfrågar och det bästa svar jag har för detta är - Det finns inte.
Alla är unika och gillar helt enkelt olika burgare, vissa gillar rare, vissa gillar genomstekt. En del gillar vissa toppings på medan en del inte gillar dem.
Så en perfekt burgare är den när den är 100% komponerad efter vad du gillar.
Men genom lite tips och trix kan man komma en lång bit på vägen vad det gäller att skapa sin egna underbara skapelse.

1: Börja med att skära upp din valda köttbit i ungefärligt lika stora bitar(cirka 2½cm) i diameter ungefär. Lägg dem sedan på en tallrik och lägg dem i frysen cirka 15min så de skall bli fastare.



2: Det finns många olika sätt att gå vidare till nästa steg. Antingen så maler man bitarna i en köttkvarn om man har en sådan hemma. Är man en människa i de yngre år(som jag) så har man inte en köttkvarn men man har en hederlig gammal köksassistent från säkert 70-talet som jag fått av min mormor som gör jobbet minst lika bra.
Lägg cirka 5 bitar i assistenten och pulsera sedan köttet cirka 10 impulser tills proteintråderna har börjat brytas loss så man har en färsliknande konsistens. Repetera tills allt är klart.
Du kan nu gå vidare och finhacka färsen med en kniv av modell större, vilket jag alltid gör för att försäkra mig om att det lilla fettet som finns i (denna gång märgpipa) är avskuret så det inte blir långa fettremsor i färsen.

Forma sedan färsen till fina puckar.
Ni kan läsa mer om tillvägagångs-sätten i denna artikel
http://aht.seriouseats.com/archives/2011/04/the-burger-lab-whats-the-best-way-to-grind-beef.html


3: Nu till själva tillagningen. Börja med att skära upp önskat tillbehör som i mitt fall, rödlök, isbergssallad och ost.
Lägg upp fint på en tallrik och ställ vid sidan av.
Häll upp lite rapsolja och pensla bröden lätt på ytan och samtidigt i stekpannan(mycket lite behövs)
Rosta sedan bröden på pannan medan den värms upp inför burgarna och ta bort bröden när önskad rost är nådd.




4: Undertiden bröden rostas så har man fixat klart och smält ner smör. Det penslar du sedan graciöst över de färdiga hamburgepuckarna på ena sidan och sedan på med salt och nymald svartpeppar.(Det är i princip omöjligt att översalta en hamburgare så snåla inte) Ta en nypa salt med fingrarna och strimla det cirka 30cm ovanför burgarna för en jämnare kontroll av mängd salt på ytan.

Och som jag sagt tidigare, salta aldrig i färsen utan endast sekunden innan den ska stekas!



5: Pensla även lite smör i pannan som på någon sekund ska sluta fräsa(det ska nästan ryka om stekpannan.
Och självklart är gjutjärn det självklara valet men på dessa bilder är det ej en gjutjärn(tyvärr)

Släng på burgarna och pensla sedan andra sidan med smör och sedan salta och peppra
Tryck gärna med stekspaden på burgarna i början för de har en tendens att vilja dra ihop sig(mer om köttet är kallt) men även så den får en fin och jämn stekyta.
Undertiden dessa bränns på så förbereder man bröden med toppings, i mitt fall majonäs på botten efterföljt av rödlök och isbergssallad. Ketchup på toppen.

6: Släng på osten direkt när du vänder burgarna och låt dem sissla en liten stund.




7: Ett supertips jag snappat upp av en gourmeburgare skapad av Bobby Flay.
Ta en gnutta vatten och släng in i pannen och snabbt på med ett lock. Detta "steamar" burgaren och kommer att göra den saftigare(tro mig).
Efter ungefär 30sek så ta bort plattan från spisen och öppna gärna locket utanför fönstret eller direkt under matfläkten som står på högsta.




8: Lägg burgarna på aluminiumfolie för att vila någon minut(gärna i ugnen som max är 40-50grader så dem inte fortsätter att tillagas.



9: Lägg upp burgarna på de färdigkomponerade bröden och låt dem avnjutas i lugn och ro.
(Saften som är kvar i foliet använder jag när jag stekar på min lök och gröna bönor i pannan direkt efter jag tagit bort hamburgarna där ifrån, ger dem en salt och köttig smak, mums!)



Färsen var av 300g märgpipa och cirka 70g 10% nötfärs vilket gör färsen oerhört len, men kika hur pass mycket saft som är kvar i burgaren och som rinner ut. Att tro att lite fett skulle vara tort, nejdu där har du fel. Men mer fett i färsen är klart oerhört mycket godare eftersom fet mat är god mat, det vet alla.
Dagens burgare blev dock aningen mer åt "Well-done" hållet då jag tappade bort mig en sekund i köket och de fick sitta lite för länge i pannan, darnit!



Fler artiklar om färs odyligt:
Färs
Färsblandningar
Hur man saltar och vad som sker

// Erik

Chévre D'argental - Finost på en onsdag

Igår testades denna ost på min välkomponerade ostbricka som jag avnjuter ungefär 1 gång i veckan. Min ostbricka brukar oftast bestå av 3-4 ostar varav 1-2 av dem är helt nya som jag aldrig testat, försöker alltid ha någon otestad då kvällen blir mer spännande.
Denna getost testades igår och den inhandlades tro det eller ej på Hemköp i Karlskrona när jag var där under min sommar semester. Deras ynka 30% avdrag på kort datum drog ner priset från 43.95 till 31kr vilket är väldigt sjyst pris för 125g ost. Cirka 330kr/kg utan rabatt.




Självklart tog jag fram ostarna cirka 1½-2h innan de skulle förtäras och getostarna brukar alltid lukta ner hela lägenheten när de når rumstemperatur men denna var väldigt mild i doften.
Inte så kletig yta som ostarna brukar ha och ett relativt hårt yttre.
Smaken på getosten var bra mycket mildare än vad jag hade trott(och hoppats) så den var väldigt len och fräsh i smaken. Lite missnöjd dock för jag gillar starkare ostar med lite sting i.
Jag trodde först att den skulle vara ganska hård innti utan krämig textur pga den hårda ytan och när jag skar i den men den smälta ganska bra mot gommen och var helt duglig.
Denna avnjötst på blaa Lätta Dinkelkex med Jordgubb & Rabarbermarmelad vilket enligt mig är en suverän kombination.



Slutbetyg: Enligt mitt tycke
Smak: 7
Konsistens: 6½
Resultat: 6
Resultat - dras ner pga priset då det är en lite lyxigare tillverkare från Frankrike.

Sia Berte Glass - Blåbärs Cheesecake

Blev helt lyrisk i början av året när jag såg att Sia skulle börja tillverka dessa "Berte Glass" och släppas till butik vecka 10, trots det oerhört usla och fula namnet var jag som ett barn på julafton.
Sia har alltid varit min favorit glasstillverkare under mina yngre år med smaker som Apelsinchoklad och Päron(som tyvärr inte finns kvar längre).
Så äntligen var veckan kommen och jag såg hur fint uppradade alla var på stormarknaden.
Detta var inte mitt första köp utan det var Kladdkakan som jag återkommer till vid ett senare tillfälle.


Denna glass gjorde mig faktiskt förvirrad, blåbärsglassen var grymt god men jag fann aldrig någon cheesecake-smak och digestivebitarna smakade inte digestive. Inte mycket mer att säga än att jag är lite besviken.
Då innan jag testade denna har jag testat Kladdkakan och Äppelpaj.

Denna får 2½/5 möjliga glassbåtar.

Dagens måltid: Enkla "Grekiska biffar" på en tisdag

Mina vardagar ser oftast väldigt likadana ut när jag är ledig. Jag inleder dagar med en relativt vanlig standardfrukost som jag äter ofta. Eftersom jag tränar mycket och är fokuserad på att bygga upp min kropp då jag siktar på att tävla inom bodybuilding i framtiden så äter jag väldigt mycket protein om man jämnför med den vanliga Svensson.
Oftast blir det havregrynsgröt med ägg och äggvita tillsammans med lite jordgubbar.
Mina måltider innan träningen är oftast väldigt enkla och mindre då jag tenderar och gillar att laga mig speciella och mycket goda samt större måltider efter jag tränat.

Enkla Grekiska biffar har jag gjort ett par gånger nu och de smakar fantastiskt.



Biffarna:
- Nötfärs 10%
- Hackade soltorkade tomater, jag använder Laroc på påse utan olja. Grym smak, billiga och mindre kalorier än de i olja.
- Riven lök
- En skvätt matlagningsgrädde
- alt 1 ägggula
- Forma till små fina biffar och lägg upp på evt en skärbräda
- Krydda med salt, nymalen svartpeppar och en gnutta oregano
:Tips:
Saltar du före i själva smeten kommer biffarna att bli kompakta som köttbullar då salt drar ihop proteintrådarna i färsen, jag saltar alltid bara på utsidan sekunden innan de läggs på pannan då blir det bättre textur innuti biffarna.

(Mängd varierar på mängd nötfärs, men färsen ska inte vara rinnig utan kletig och enkel att forma)
(För utan tvekan godare biffar, byt till 15% nötfärs, fullfet grädde och snåla inte med smöret i pannen)

Detta serverades med potatismos gjort på färskpotatis, mjölk och smör samt stekt lök och gröna bönor.
Enkelt och gott i mitt tycke.

Bavaria Blu 44% - En krämig upplevelse

"Bavaria blu var den första osten i världen med både vit- och blåmögel. Bygger på en kombination av Camembertens vitmögelyta och Gorgonzolans blåmögelflora." - Falbygden


Denna läckra dessertost finns i princip överallt men jag köpte den för halva priset i min närliggande "butiken på hörnan" precis där jag bor.
Jag uppskattar verkligen blå och vitmögelostarna och har fortfarande inte funnit någon som inte fallit mig i smaken.
Dock detta monster på hela 44% fetthalt kan kännas tungt och det är ingen ost man smäller i sig 100-150g själv på en kväll utan jag har oftast den som ett komplement till mina andra ostar som jag dukat upp.
Utsidan ser ut som många andra vitmögelostar och den tilltar en fin gul ton när den har nått sitt perfekta mognadstadie enligt mitt tycke, desto närmre bäst-före datumet om inte passerat desto bättre är mögelostarna.

Knvien skär lätt igenom en bit och man får konstrasten av relativt fast på utsidan och lite krämigt kletig i mitten.
Passar grymt bra på Digestivekex(alt Göteborgskex Mini Digestive) för en mer elegant upplevelse, även på pepparkakor som är min klara favorit och självklart pratar vi om Nyåkers pepparkakor, godare finns ej!
För ungefär 22kr(varierande på vart du köper den) får du härlig bit på 150g som räcker mer än 1 gång på ostbrickan.
Osten är så pass smakrik i sig och att använda någon form av marmelad är nästan lite overkill, man får testa sig fram om man tycker något till passar, en fräsh fikonmarmelad funkar lite halvt.

Betyg:
Kommentar: "Krämig och smaskig, fetthalten märks av!"
Smak: 8
Konsistens: 7
Overall: 7½











// Erik

Hej och Välkomna

Detta är mitt första inlägg i denna blogg.
Jag vill välkomna er alla till denna värld av underbar mat och all njutning det innebär!

RSS 2.0