En god fortsättning önskar Livets Frestelser!

Nu var Julen över och bara det galna nyåret står och klämmer runt hörnet.
Mina förhoppningar inför Julen var otroligt höga och jag började räkna ner dagarna långt innan, men ack så jag överskattade denna mat och högtid.
Visst det är grymt trevligt att få träffa familjen, vänner man ofta inte träffar och äta massa god mat.
Men det kan man egentligen göra när som helst, Julen var underbar, men inte ens nära så som jag har för mig den var :P
År 2012 tänkte jag försöka byta bloggportal till en vettig där man kan scrolla genom alla inlägg utan problem, fixa sökfunktion och underrubriker osv, håller på att göra en transfer men att skriva om cirka 80 inlägg är hyffsat tidskrävande....

Vill önska er alla en god fortsättning och ett Gott Nytt år. Sup lagom, ge fan i menlösa smällare och kramas med mysiga människor!
Lite blandade Julbilder från min Fars Jul den 24 och min Mors den 26e..


Sylta, Lantpaté, Kallskuret,  Leverpastej(hemgjord av mig!) Murkelpaté, Rödbetssallad


Mitt mästerverk i all dess glory, godaste på hela julbordet


Cheese och min hemgjorda fikonmarmelad


Bröd, ägg, rökt/gravad lax o 4 sorters sill

Sen även Skinka, Köttbullar, Prinskorv, Revben, Isterband, Janson x2 sorter som jag inte knäppte bild på.


Mors Jul


Bröd, (samma leverpatej <3) Skinka, 3 sorters sill, Rökt x2 /gravad lax, gravlaxsås, ostar, marmelad(samma av mig)




Mina ägg(hårdkokta) urgröpt gula som blandades med hemgjord majonäs och gräddfil, salt, peppar och rom.
"Spritsades" tillbaka och toppades med rom, räka och dill :) Mycket uppskattat.

Samma här, ingen bild på köttbullarna, prinskorven och Janson, men det bör ni veta hur det ser ut.
I vår familj var vi i år 7 resp 8 st på Jularna så inga överdrivet stora sammankomster, jämnfört med vad som kan finnas!

Peace


Chevrélog från Kolibrie - Billig, men ändå mycket smakfull och krämig

Som den getost junkie jag erkänner mig vara så behöver många olika leverantörer av denna vackra skapelse testas för att veta vilken som är bäst kontra pris.
Det är Wernerssons ost som står för är importföretaget för Kolibrie-ostarna som befinner sig i butikerna runt om i Sverige och mina tidigare erfarenheter från Wernerssons eller Kolibrie har varit väldigt tråkiga.
Men getostar har ungefär 5% säkerhet att misslyckas så det tordes fungera? och det gör det.


Denna rulle känner säkert många igen, de gör även en större variant på dryga 2kg som endast finns i större välsorterade varuhus, jag föredrar utan tvekan den större varianten som är betydligt krämigare och smakrikare än denna mindre variant(men inte den jag recenserar nu.

(Ja jag erkänner, jag köpte den för 50% pga att den var kort datum, därav den halvbruna härliga ytan)

En sådan här rulle på dryga 180g brukar kosta cirka 27kr som ger oss dryga kilopriset på 150kr, fullkomligt normalt när det kommer till getostar.
Osten i sig har som vanligt en fast yta, krämigt innanmäte med en relativt halvfast/grynig kärna som ger oss en trevligt kontrast genom hela osten och den doftar mustigt av härlig getighet.
Den är full av arom och levererar det den ska göra, trots att den inte är handtillverkad i ett trähus i en dal i södra frankrike.
Jag gillar dessa chevrérullar då de är väldigt prisvärda och bara att frysa in om man inte hinner använda dem innan tiden tar ut sin rätt.

Betyg:
Konsistens: 7/10 härlig kontrast
Smak: 6½/10 härlig och tydlig getsmak med en enligt mig lätt sälta
Betyg: 7/10 bra och prisvärd getost.

Picandou - Söt på utsidan, sur på insidan

Sista helgen i Kristianstad innan man drar hemmåt för att fira årets höjdpunkt, mat, familj och vänner samlade under 3 intensiva dagar.
Jag var ute på stan och shoppade runt lite och köpte blaa en härlig 2.5kg kubbe av 25-mån lagrad Cheddar till Mor & Far som de skall dela på, inte alls farligt för dryga 140kr/kg för en så lagrad och smakrik ost.
Men åter till topic, slängde till en ny färskost av Getmjölk som de har fått in under Julen som vore en lite rolig avslutning på det gågna året, eftersom getterna på förpackningen var påtok för gulliga för att inte testas!


Picandou är en "Goat Curd" som de kallar det, en typ lätt färskost från Perigord i Frankrike. Med en prislapp på 30kr för 125g blir det ett kilopris på 240kr/kg vilket betyder enligt mig att det är en bra ost.
1: Den är fransk, 2: Det är en Getost och 3: priset överstiger det normala som är runt 200kr/kg.
Ack så fel jag hade :(


Osten doftar absolut ingenting alls, inte en hint getskit känner jag. Som sagt, det är en färskost så konsistensen är som en färskost, mycket lätt bredbar på smörgåsen.
Vilket jag inte tänkte på när jag inhandlade den var att den har en fetthalt på dryga 12% med en 40% i torrsubstasen, vilket självklart bidrar till en ej speciellt smakrik ost vilket också stämde.
Den smakade inte alls mycket get, ytterst lite med en aning saltad och sur smak som låg fettsprodukter ofta har.
Det var inget bra avslut på detta ost-år, men som tur var hade jag en bit Brie vid sidan av som tillfredställde mig precis som brie alltid gör.

Betyg:
Konsistens: ? färskost, svårt att ge betyg =P
Smak: 2/10
Betyg: 4/10 Gillar du lätt sura färskostar men inte gillar get så köp, annars ge fan.

Att mala själv kött själv, en guide med tips och trix

Som jag visat förr brukade jag mala egen färs i min hushållsassistent men resultatet varierade alltid pga lite slöa knivar osv. Men för ett litet tag sedan blev jag med köttkvarn då mor min hittade en på loppis och köpte till mig för ynka 39kr!
Äntligen var det dags att testa den så skall beskriva hur man skall gå till väga för att lyckas och inte misslyckas som jag gjorde med mitt första försök!

1: Börja med att ta isär hela kvarnen och rengör den från gammalt tant-lort osv som kan ha uppstått hos förra ägaren.
2: Montera ihop kvarnen och lägg den i frysen minst 30min innan du skall mala, när man ska mala måste allt vara väldigt kallt, annars kommer färsen att bli kladdig och all underbar vätska kommer pressas ur.


3: Ta ur frysen och montera på lämplig plats, de är inte tillverkade för dagens kök så man får komma på egna smarta ideér så man inte förstör sin inredning. Tackar Kristianstadbladet för att ha räddat mitt köksbord.


4: Köttet skall vara tärnat i ungefär lika stora bitar och placeras i frysen cirka 15min innan det är dags för att mala, som sagt allt måste vara nedkylt så det är kompakt och inte pressas sönder totalt. Lägg i kvarnen och börja veva! It WORKS!


5: Mal allt kött! Tips: Använder du endast 1 styckdetalj mal endast 1 gång, jag dubbelmalde vilket resulterade i att köttet helt förlorade sin struktur och det blev i princip en "köttgegga" som gick att forma. Använder du flera olika styckningsdetaljer så blanda färsen och mal 2 ggr, tror det blir bättre då.
Sen använde jag mig utav fransyska som är så lent det bara går att bli vilket egentligen är sämst att mala, men det var extrapris!
Köttgegga


6: Forma burgare och låt stå i kylen en stund, sedan är det bara att göra din burgare.
Då min färs var 1: Söndermald, 2: fetthalt typ 1% 3: Ungnöt(antagligen) klarar inte så hög stekgrad. Så blev mina burgare årets flopp! De blev överkörda, ostrukturerade och trista eftersom man gjorde som man brukar göra. Det handlar mycket om köttets densitet, ålder och struktur när det kommer till stektid. Så håll aldrig samma tid utan känn efter vad som anses bra för att få medium-rare burgare!

Resultatet iaf: Mer estetiskt bra än vad de var, riktigt tråkiga. Men detta var bara en guide :)
Getost - Cheddar med som vanligt rostat bröd, majonäs och rökig karamelliserad lök med svamp.


Restaurang Montmartre Karlskrona - Overall topp 3 i Karlskrona

I helgen blev det ett besök hemma i Karlskrona för att träffa vänner och familj då det inte blev något jobb.
Helgen var fylld av njutningsfull mat i alla dess former och på lördagskvällen skulle vi ut och käka burgare var det tänkt, men eftersom vi var rätt sena + att det var någon jävla fotbollscrap på tv fick vi inget bord och sökte då vidare efter något ställe att äta, då fick vi dille för pizza.

Restaurang Montmartre har funnits i Karlskrona sedan urminnes tider och är fortfarande lika uppskattad. Detta är absolut inget fancyplace utan mer en vanlig medelrestaurang som gör mat av kvalité, omsorg och fräshhet.
Deras pizzor är utan tvekan mycket fräsha och trevliga och är hästlängder godare än den vanliga svenssonpizzan som kan köpas vid vartannat gatuhörn.
Priserna ligger kanske 10kr mer än en vanlig pizza och den smakar ungefär dubbelt så gott.


Jag beställde en Oxfilé, Skinka, Stark paprika och svamp med kebabsås vid sidan av och jävlar så god den var, även ifall kocken tagit en munsbit av kanten på min pizza - 86kr
Deras pizzabotten kan dock behövas lite mer jobb, den är lite för tunn och obakad vilket innebär att man kan inte äta med händerna så praktiskt, men på restaurang äter man med bestick :)
Deras Pizzasallad är bland dem bästa jag ätit, perfekt balans mellan vinäger och kryddor, det enda som saknas är den röda paprikan.
Deras milda kebabsås är en riktig freshör och passar perfekt, riktigt god.

Har ätit här många gånger i min uppväxt och även på senare dagar och man blir aldrig besviken av den maten som ställs fram för den relativt billiga pengen.

Betyg: 4½/5 utan tvekan, riktigt mysig och trevlig restaurang med en mycket trevlig personal!
Rekommenderas!

Fredholms Deli Kristianstad - Mysigt, välsmakande och plånboksmisär

I skolan nu så håller vi på att avsluta första terminens kurser och bara det sista arbetet är kvar. Detta arbetet går ut på att göra en måltidsobservation på en matplats i grupp. Vår grupp valde att göra våran observation på Fredholms Deli som är ganska nyöppnat i stan.
Denna restaurang ligger benägen ner för en liten trappa och in kommer man i vad som kan liknas en söt liten källare som är mycket hemtrevligt inredd.
Deras nisch är Svensk/Dansk/skånsk touch på maten och allt är ekologiskt. De serverar dagens lunch, smörrebröd, sallader samt lösviktsmat som man kan köpa med sig och äta hemma.

Atmosfären är mycket hemtrevlig och det är ljus tända lite överallt, samt lite böcker, skålar med frukt, blommor osv runt om för att skapa en hemtrevlig karaktär.





Dagens lunch när vi var där var Pannbiff, lök, sås, potatismos och lingonsylt, + att man får dagens soppa(fisksoppa), hembakat bröd, smör, sallad och kaffe med kaka/godis - 85kr



Deras fisksoppa var helt ok, kraftigt undersaltad för min smak så blev inte speciellt mycket soppa för min del + att det var massa härliga fettansamlingar som flöt upp till ytan som vi gastronomer konstaterade att soppan ej var "homogen"
Brödet var härligt färskt där kanterna hade blivit flingsaltade vilket bidrog till ytterliggare en trevlig dimension i brödet + för detta.
Salladen var ganska tråkig, Isberg, gurka och vitkål ihopslängt lite fulskuret, men för mycket kan man inte förvänta sig, den var förhoppningsvis ekologisk, till detta serverades en ganska angenäm trevlig vitlökssås.



Pannbiffarna var mycket goda, härligt perfekt grillyta och en saftigt innantill där de inte försaltat fullt ut, alltså de var ej kompakta och tråkiga. Utan saftiga och luftiga. Mycket bra!
Moset konstaterade vi att det var lite för "löst" men ska man värmehålla mos blir det nog lite svårt att hålla sig till vad det egentligen ska vara för då den oftast blir ganska kompakt och klistrig, men den var helt klart godkänd.
Den Karamelliserade löken var det lite snålt om och hade gärna blivit serverad ett mindre berg av detta men den var mycket god och mustig + lite söt.
Skysåsen var härligt mustig där köttsmaken framträdde mycket bra.
Lingonsyltet, ganska standard från burk misstänker jag, kanske ekologiskt köpt?



Betyg:
Med en väldigt mysig atmosfär där minsta lilla högljudda människa eller en hastig rörelse fångar till sig arga blickar av medelålders kvinnor som sakta men strategiskt äter sina sallader gillar jag detta stället helt klart.
Maten smakade mycket bra, men priset är lite högt, inte bara lunchen utan deras smörrebröd får plånboken att gömma sig under sängen. 70-90kr för något som inte ens skymmer din handflata.
Overall: 3½-4/5 i betyg från min sida, kan rekommendera för en mysig lunch med mycket vällagad mat.

Brända mandlar med smak av Vanilj & Kanel

Lite mer från mitt andra advents äventyr, så gjorde jag även brända mandlar vilket är så fånigt enkelt. Det roligare i att göra dem är att man kan smaksätta dem lite hur man vill, och varför inte testa med lite juliga smaker.
Och som vanligt när jag gör något glömmer jag att fotografera stegen då det är så kul i köket.

Enkelt grundrecept:

- 125g sötmandel(Som den är eller skålla och skala om man har energin och anser att det är nödvändigt)
- 125g socker(Behövs egentligen inte lika mycket utan går utmärkt att ta mindre socker än sötmandel)
- 1/4 dl vatten tillsammans med sockret.

Lägg allt i grytan och låt koka upp sen stäng av värmen och kasta omkring mandlarna med en gaffel med omsorg lite då och då, när sockret börjar stelna så häll av på bakplåtspapper och separera alla nötter.



Jag smaksatte denna mängd med en halv vaniljstång(skar ut fröna först) sen hällde jag över lite kanel när sockret var på g att stelna så kanelen sätter sig på utsidan av nötterna :)



Lätt smak av vanilj och kanel som kändes mycket juligt och supergott!

Pizzeria Venedig i Kristianstad - Övergraciösitet skapade besvikelse

Igår kom min kära mamma förbi tillsammans med hennes gubbe då de varit i Göteborg en sväng och passade på att svänga förbi här påvägen hem till Karlskrona.
Då jag egentligen skulle laga mat till deras ankomst men då jag donade och bakade en hel del i söndags så orkade jag inte riktigt och undrade ifall det skulle passa ifall vi beställde en pizza, inga problem!
Efter vi tillsammans överkommit min fruktansvärda beslutsångest om vilken pizzeria vi skulle välja och vad för pizza så beställde vi en familjepizza.
Nmr62: "Oxfilé", skinka, svamp, paprika, lök och sås(mild kebabsås vid sidan av 3st)


Första anblick, wow jävla vad stor och de hade inte snålat in på ingredienserna, massor av skinka och paprika sen lök i överflöd.
Det blir ju lite svårt att bedömma en pizza när vi hämtar + att det är en familjepizza men teh outcome blev iaf.
Rätt sunkig och pizzan kändes billigare än vad den egentligen var, Morsan klagade naturligtvis på den härliga nitritsprängda skinkan som dominerar pizzavärlden men man kan inte förvänta sig något annat.
Botten var relativt degig och kunde stannat kvar lite längre, samtidigt som att den var ojämn, störra på vissa ställen och nästan genomskinlig på andra.
Den milda kebabsåsen var majonäs och tomatbaserad så den gick inte hem hos någon av oss som är vana vid Karlskronas underbara såser.
Pizzasalladen var väldigt okryddad och badade nästintill i vitvinsvinäger så den var inte heller så skoj, sjyst krisp dock.
Däremot får de självklart +poäng för dess otroliga storlek och deras överflöd av pålägg, samt att de var mycket trevliga och bjöd på drickan.
Kommer inte beställa pizza härifrån igen tyvärr.
Betyg:
2/5 skånska pizzabagare.

Lussebullar - Manitoba Cream - Bak-amatörens väg till oändlig lycka!

Nu nalkas årets bästa högtid för både sinne, smaklökar och känslor. Julen är på långa vägar den högtid jag älskar mest här i livet. Inte nog med att man träffar vänner och familj oftare, men även så är mat, bak och julgodis det jag favoriserar mest.
Nu när det var andra advent så blev det en hel del bakning även i detta hemmet, blaa Lussebullar! och jag som avskyr kletiga degar som bara resulterar i ett kompakt och tråkigt bröd har i år tagit den enkla vägen och införskaffat mig Manitoba Cream!

"En högre glutenhalt som gör din deg extra fin och elastisk. Jäskraften blir bättre vilket gör dina bröd högre, saftigare och luftigare – jämfört med det traditionella vetemjöl"(Finax egna beskrivning)



Gjorde en halv sats lussebullar då det är oerhört jobbigt och knåda en full sats bullar med endast händerna då jag inte har en degblandare och genom detta har lite svårt att arbeta en deg så pass så att jästsvamparna vaknar till liv.

Lussebullar:
75g smör
250g mjölk
25g jäst för söta
125g kesella
1 paket saffran
65g socker 3/4 dl
520g mjöl cirka 8 dl
½ tsk salt
1 paket saffran
1 ägg & russin för pimpning

1: Ugn 225g
2: Smör & mjölk till fingertemp
3: Blanda detta med jäst så det löser upp
4: I med socker, saffran, salt och kesella - blanda omkring
5: I med mjöl lite åt gången och arbeta tills man får en fin och fast deg! lite av mjölet är för utbakning
6: Låt jäsa dryga timman



1 timma senare:


7: Ut med degen på mjölat bord och arbeta cirka 5min, ta lagom bitar och forma till önskvärd form, om man vill vara traditionell så gör vanliga jävla lussekatter(som jag gjorde), lägg på bakplåtspapper och låt jäsa i 45min till.


45min senare:


8: Tryck ditt valfri mängd russin och pensla med uppvispat ägg sen in i ugnen mellan 5-10min beroende på hur stora du gör. Mina fick vara inne i 7min och 34 sek.


Dem blev hur jävla bra som helst, luftiga och härliga.
Manitoba Cream:
Kommer jag uteslutande endast använda till bakning i framtiden, det märktes direkt när man blandade smeten hur det inte kletade och var grymt lätt att bearbeta.
Detta är som smör och stekning, olja och fritering, ost och marmelad ja ni fattar.
Ger detta mjölet 5/5 i betyg.

Må vissa kalla detta fusk, det skiter jag i. Bättre att lägga 10kr extra och få dubbla njutningen + hälften av jobbet av att klara av någonting.
Baka väl



Sammantaget ger detta en högre glutenhalt som gör din deg extra fin och elastisk. Jäskraften blir bättre vilket gör dina bröd högre, saftigare och luftigare – jämfört med det traditionella vetemjöl

RSS 2.0