Délice des Crémiers - Wow.....

Det var ganska längesedan jag unnade mig något riktigt äkta på min ostbricka. Någon form av fransk äkta delikatess som verkligen chockar en och får en att inse vad kvalité och ursprung gör för skillnad när det kommer till framställning av riktiga ostar.
Främst också för att förra veckans ostbricka inte var så speciellt rolig och fick mig att tappa ost-lusten en gnutta.
Så håll i hatten gott folk!.

Min favoritbutik i Kristianstad är självklart Ohlssons-ost där jag frekvent kikar in, pratar med personalen som numera vet exakt vem jag är, vi pratar självklart mycket om ostar och de är grymt trevliga och hjälpsamma.
Men åter till osten, det var lite svårt men jag valde en ost som jag visste var rätt ovanlig och lite svår att få tag i då jag läst lite omdömen och sett recenssioner på olika.

Tillslut så blev det en Délice des Crémiers som är en Delice-ost tillverkade av La Tradition du Bon Fromage i Bourgogne.


En beskrivning av osten lyder såhär
"Delice des Cremiers är en mjuk, trippel-crème komjölks ost från Bourgogne, Frankrike. Denna ost görs med pastöriserad mjölk och har mognat i grottor. Delice är så lyxig det ger att wow faktor när du smaka.
Tillverkad med grädde, vispgrädde och crème fraiche så är det i grunden en Brillat-Savarin.
Wikipedia beskriver det som "vad Dairylea smakar i himlen". Delice får mogna i minst 3 veckor och fortsätter sedan att mogna i två veckor till i trälådor som de traditionellt levereras i. Fetthalten i Delice är ca 60%-75% i ostens torrsubstans vilket innebär 35g-40g fett/100g och väger runt 200g"

Denna ost kostade mig 60kr vilket ger ett kilopris på cirka 300kr vilket kan tyckas högt men för äkta kvalité brukar jag tänka att det inte finns något högt eller lågt pris, när osten också är formad av människohänder och ingen form av fabrik ens har varit i närheten kan det inte vara något annat än himmelriket. Man kan till och med skåda fingeravtrycken i ostens skorpa, så äkta är den.
När jag först plockar upp osten och känner på skorpan är den helt sammetslen och slät. Något jag faktiskt aldrig skådat förrut eller känt på förrut. Skorporna brukar alltid vara lite hårda men detta var outstanding.
Ostens utsida doftar inget speciellt, ganska lätt mjölkig, championaktig och friskt.


Nu börjar det nalkas för provsmakning av denna ost och jag var rätt oseriöst förväntansfull hur detta skulle vara, även då jag inte har allt för stor erfarenhet av Triple-Créme ostar.
Bäst-föredatumet på osten var i början av November så den hade fått mogna ett par veckor, så den inte skulle vara allt för ung och angenäm i smaken.
(Jag ber om ursäkt för att jag inte tog någon genomskärningsbild då jag inte gärna ville dela den på mitten med en gång utan den bilden kommer läggas in här senare! Så håll ögonen öppna!)

I början känns det lite trögt men när kniven gått igenom skorpan och någon cm ner så släpper allt och den glider rakt igenom. Jag plockar ut en liten bit och herregud vilken oerhört krämigt härlig ost, den rinner hellre aldrig iväg utan den håller ihop under hela kvällen men har en riktigt oseriöst krämig härlig konsistens.
Doften är underbart frisk och väldigt mjölkig med en lätt ton av smör och champion.
Smaken då?....Bland de häftigaste ost-upplevelser jag varit med om, man kan inte ta en bit och tugga denna ost utan att säga wow, det gick inte. (se beskrivning ovan)
Den är helt otroligt len, krämig med en oseriöst frisk, mjölkig och smörig smak. Mot slutet känner man av lite syrlighet från den tillsatta Creme-Fraishen med en liten ton av champion och hasselnöt.
Denna ost öppnade verkligen mina ögon för vad kvalité är samtidigt som jag insåg hur dumt det kändes att sitta och äta en sådan här ost själv, en sådan här upplevelse måste delas med andra. Så häftigt var det.
Osten bör egentligen endast äta som den är utan något tillbehör men fungerade mycket bra med min egna fikonmarmelad med valnötter där sötman fick fram ännu mer smak ur osten.
Tackar mig själv grymt mycket för att jag lämnade strax mer än halva osten så jag får samma grymma upplevelse kommande helg.

Update:
Som jag sagt så blev det inget fotografi på ostens genomskärning då jag inte ville dela osten med en gång.
Så efter denna helg passade jag på att ta kortet som inte kom med för att visa ostens mognadsgrad.


Här ser man tydligt hur pass mogen osten är och som alla brieostar mognar den utifrån och in. Kärnan är fortfarande lite halvfast medan i ytterkanten är den desto mer krämig.
Hade jag låtit osten vara i dryga 1-2 veckor till hade nog hela innanmätet varit lika krämigt som ytterdelen är nu.

Betyg:
Konsistens: 9/10 alltså krämigheten går inte att beskriva med ord, måste upplevas (kanske lite för krämig/mäktig)
Smak: 8/10 Lika svårbeskrivet frisk och mjölkig smak, lite poäng just för att den är så wow,mjölkig och mäktig.
Resultat: 9/10 utan tvekan, där den rankas topp-2-3 som bästa osten jag någonsin upplevt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0