Kvällsbuffé på Restaurang Utkiken i Karlskrona - En snäppet magisk upplevelse

Detta blir mitt andra inlägg om Restaurang Utkiken i Karlskrona som jag prisar så oerhört, men denna gång är det som rubriken lyder om deras kvällsbuffé som jag åt tillsammans med min mor och hennes gubbe en vacker dag i påskas.
Jag beskrev ganska utförligt i mitt förra inlägg om restaurangen hur den ser ut osv, så det kan ni läsa om där.
Men lite snabbt så baseras deras utbud av mat genom någon form av bufféform.
Deras kvällsbuffé är ganska genial enligt mitt tycke fast det kan bli lite svårt då det finns så mycket tillbehör till endast 1 köttbit.
Det fungerar som så att man får menyn vilket består av ett urval kött/fisk/fågel rätter som sedan akompanjeras utav Buffén.
Som många andra gånger eller (alltid) när jag ska äta lumch, brunch, buffé eller middag på restaurang ser jag alltid till att köra ett hårt pass på gymmet innan så hungern verkligen sticker en i magen och man kan få ner desto mer.
Så jag körde självklart på vad jag antog var deras största köttbit vilket var T-Bone steaken, fick dock aldrig förfrågan hur jag ville ha den tillagad men antog att kocken tillagade den efter sitt professionella tycke och det blev väldigt lyckat i slutet då den kom ut medium-rare på diverse ställen.

Innan själva köttbiten kom fick man hugga in på buffédelen som passade bäst som "före köttet" mat som om jag minns rätt var saker som sallad av olika slag, västerbottenpaj, röror blaa en chevrekräm som jag nästan gröt över så god den var, bröd, brie, vattenmelon.



Efter en stund anländer våra styckningsdetaljer.



Både morsan och hennes gubbe valde kyckling som jag ej fotade men de såg ut att vara tillagade mycket bra men påtok för små för min del, visserligen var T-bonen också för liten egentligen men man kan väl inte kräva för mycket.
Till själva köttet fanns då buffén som var helt fantastisk och eftersom vi var först vågade vi knappt ta för att förstöra all den fina uppläggningen.







Fotade inte allt som fanns då man alltid känner sig lite fånig att fotografera allt som finns men på den tiden hade jag ingen suverän blogg som behöver omsörjas som ett litet spädbarn så skall bli bättre med det i framtiden, samt att det är mobilkameran som står för jobbet.
Till själva köttbiten körde man då pastasallad, potatisgratäng, pommes, potatissallad, ugnrostad potatis, ugnsrostade rotfrukter såsom morötter, lök osv. Sedan hade ett oerhört stort utbud av såser som Bea, Svampsås, rödvinssås, hollandaise osv vad som nu passade till din valda styckningsdetalj.
Deras svampsås innehöll bland de största trattkantareller jag skådat och den smakade så löjligt bra.



Samtidigt som man äter denna underbara mat sitter man på deras uteservering i ett underbart solsken och blickar ut över Sveriges vackraste havsstad.
Längtar redan tillbaka för att testa dem igen, dock är det inte lika kul på kvällen som ex lunchen för plånboken.
Om jag minns rätt gick min T-bone på 269 - 280kr + dricka vilket är lite av det dyra hållet men för den helhetsupplevelsen de erbjuder så är det faktiskt utan tvekan värt det. Som sagt, har fortfarande inte hittat något de erbjuder som har kass kvalité eller dåligt tillagad.

Slutbetyg på deras kvällsbuffé blir en stark 8½/10 då priset fufflar lite med att.



Brie Saint Benoit - En mellanklass brie som håller det priset lovar

Som jag skrev i mitt förra inlägg hade jag en egen myskväll för att inviga mitt nya boende här i Kristianstad i Torsdags.
Och jag gästades då av 3 ostar varav Camembert Le Rustique som jag skrivit om tidigare och Cambozola Light som jag även den skrivit om tidigare.
Men ny på min slitna och fina träostbricka fanns idag en ny brie som jag inte testat förrut.

Brie Saint Benoit


Denna brie ligger i prisklass strax över de typiskt vanliga brieostarna som President, Höng osv. Snittpris cirka 110-120kg/kg det vill säga strax under priset av Brie Grand du Peré som hittils och fortfarande är min absolut favorit brie.
Denna osten hade jag faktiskt ganska höga förhoppningar för då jag egentligen testat den förrut då Falbygden använder sig utav denna brie när de skapar sin Tryffelbrie och Roquefort & Portvinsbrie som jag återkommer till vid ett senare tillfälle.
Vid första anblick och taffsning när jag lugnt och fint tog bort plastskyddet efter den nått rumstemp så var utsidan kletig och luktade fint av champion.
Men jag kom underfull med under kvällen att det är priset som avgör hur pass kletig och smakrik brien faktiskt är.
Denna var ganska kletig men inte alls så pass som jag vill ha den samt att skalet på undersidan? gick att "riva" bort vilket det oftast går med de lite billigare brieostarna, vilket jag finner tämligen trist.
Det är endast Brie Grand du Peré som har den underbart härliga kletigheten och bra skal som jag vill ha en brie men denna var absolut inte dålig. Den funkade alldeles utmärkt, bara det att man får lugna sig och äta den långsammare så utsidan hinner kleta till sig efter man skivat bort de yttersta på den.

Betyg: Betygsätts som brie då det finns så löjligt mycket varianter
Smak: 7/10
Konsistens: 7/10
Slutresultat: 6/10 franska missnöjda kossor då skalet sabbade upplevelsen en del
http://livetsfrestelser.blogg.se/2011/august/brie-grand-pere-en-annan-niva-av-brie.htmlBr

Camembert Le Rustique - Ruskigt bra men ack så fånig

Jag invigde mitt nya boende i torsdagskväll med en trevlig myskväll med ost, bröd och kex med diverse tillbehör framför en bra film. Då jag inte satt mina tänder i en relativt vanlig camembert på evigheter så var det uppdraget under dagen att införskaffa en.
Överallt letade man och då man är i en ny stad så vet man inte exakt hur utbudet ligger till så kom jag på att en av mina favoriter säljs på Willys i Karlskrona så stack bort till Willys här för att se ifall de hade den och yippi! de hade den!

Camembert Le Rustique - Pastöriserad, i vacker träförpackning i 250g storlek till priset av 38kr är ett grymt bra pris för en riktigt fin kvalitéts camembert som aldrig gör en besviken, den går alltså att köpa innan den sätts ner i pris utan att plånboken ska springa och gömma sig bakom de vidriga budgetostarna.



Vackert prydd med Le Rustique märket på osten.


Denna ost har jag ätit åtskilliga gånger förrut så visste vad för äventyr jag hade framför mig och den fånighet den erbjuder.
Då jag gärna vill ha den vid ett annat tillfälle så tänkte jag dela den på mitten så man kan erbjuda sig en camembert vid ett senare tillfälle, dock är detta inte den bästa osten att dela på då den vill vara 1 och lite dum som jag var väntade jag med detta tills den var i rumstemp.
Den är relativt kompakt och fin kall som alla andra ostar men när den når rumstemp måste vara vara grymt försiktig.
Lyfter man den skulle man hur enkelt som helst kunna trycka ihop den då dess inre har transformerats till en fast sörja till ett flytande himmelrike, därav dess fånighet.
Skiva osten på mitten och knvien drar med sig en bra mängd av innehållet och man får skrapa bort det från kniven för att inte bli av med alla godsaker!
Ge den sedan 5min till och voila, detta är resultatet!


Man får vackert börja smeta av sörjan från träbordet och kleta av på kexen och krämigheten är helt sanslös.
Grym camembertsmak fyller munnen och krämigheten smeker tungan och gommen i harmoni samtidigt som det är en utmaning att inte spilla.
Denna ost skulle jag verkligen rekommendera till den som vill ha en riktigt bra upplevelse hur en Camembert ska vara och smaka som första test. Inte alls dyr och riktigt, RIKTIGT bra!
Vill man gå upp i ligan så skall man köra vidare på Opastöriserade Camemberts vilket jag testat, mer om det vid ett senare tillfälle.
Till Camembert är det lite svårt att kombinera rätt, den fungerar inte så himla bra på bröd utan gör sig faktiskt bäst som den är eller på kex.
En god fikonmarmelad eller bärmarmelad fungerar ypperligt, testade den med en Black Currant & Blueberry marmelad som jag införskaffat(mer om den vid ett senare tillfälle) och det tyckte jag passade bra.
Röda bär kanske inte är superkombon men man använder de marmeladerna man gillar bäst, allas smaklökar är olika.

Betyg: Baseras på mitt tycke av vad jag vill ha
Konsistens: 10/10!
Smak: 8/10
Resultat: 9/10 franska ostflickor då den är grymt prisvärd, rolig, god och doftar underbart! Kan inte annat än att rekommendera denna ost.


Pizza på den lokala pizzerian - Snuskigt men gott och bra

Efter väldigt långt uppehåll är jag äntligen inflyttad i min nya lya i Kristianstad och kommer nu bombardera ut nya inlägg i bloggen för att ta igen förlorad tid.
Vi drog igång och körde ner till Kristianstad vid 2tiden i onsdags och efter besök i lägenheten och banken vart vi klara att börja hämta möbler mm vid kl 4.
Runt halv 7 tiden var vi klara och det hade gått mycket snabbare än vad vi trott, däremot började både min och farsans mage att kurra självklart när vi slutat lyfta och stressa, ingen av oss hade ätit något specifikt sedan 12 snåret, endast proteinshakes i min mage.

Så vi skulle ta något snabbt att äta innan farsan skulle köra hemmåt igen då vi stannade till i stan för att se om vi hitta något, men mitt lokalsinne visste varken in eller ut så vi beslutade att ta den lokala pizzieran 200m från där jag bor.

Pizzeria Sommarlust som det så vackert heter.


Vi stiger in i bland de minsta pizzerior jag besökt och en relativt ung ensam pizzabagare av typiskt svensk pizzabagar utseende bemöter oss bakom disken.
Inne i pizzerian finns 3 bord och 3 stolar varav 1 bord är avlastningsplats för läsk. Vi beställer varsin Black & White (Oxfilé, Fläskfilé, svamp och lök) farsan kör på original med Bearnesås och jag måste naturligtvis testa kebabsåsen som jag varit utan någon vettig i Borlänge i 2år.
Jag ser att pizzabagaren får en smärre chock när vi säger att vi äter här då jag tror vi är de första sedan de öppnade typ 2005 eller något, har de ens bestick var min tanke....
Killen är som sagt själv och drar igång med våra pizzor och mina krav är inte speciellt höga efter 2år på norra bredgrader där pizzan är .... kass.
Under inväntan av pizzan går jag ut och tar lite frisk luft och inspekterar lite fult hur han fixar iordning våra pizzor och småflinar lite åt hans problem med pizzakryddan då den har torkat ihop och han måste slå som fan på kryddburken för att alla kryddorna ska lossna, man kan undra hur ofta han faktiskt bakar pizzor?

Tillslut får vi bestick som jag antar är uppraggade i någon gammal låda i köket då de inte såg ut att varit använda på mycket länge sedan de senast diskades(om de nu vart det), samt en söt skål där han hällt upp min kebabsås.
Och in kommer pizzorna och min nivå av hunger och förhoppning är rakt emot varandra efter allt man sett och upplevt dessa 10min inne på pizzerian.
Vid första anblick är pizzan exakt som den ska vara från ett sådant här hack, stora och täcker en bra bit utan för tallriken så den ej syns, botten på pizzan är perfekt och kanterna är lagom knapriga, shit killen kan!
Även balansen mellan ost och tomatsås är faktiskt grymt bra, inget är utav överflöd och fungerar.

Min pizza utan bea och kebabsås vid sidan av.


Farsans pizza med beaklickar


För att vara den lokala pizzerian är jag nöjd, priserna är väldigt bra för det man får och killen bakom disken vart mycket trevlig.
Pizzasalladen var god men kunde behövt något mer vinäger om mina smaklökar vart korrekta.
Kebabsåsen, njaaa inte riktigt där än, lite för mycket tomatsmak i den vilket jag inte vill ha i den svaga såsen.
Kommer inom mina framtida år självklart att återkomma till denna lokala diamant men jag kommer utan tvekan inte äta där utan kommer att ta hem pizzan :)
Kvar återstår dock hur kebaben är, men det blir ett senare mysterium.

4/5 lokala pizzadegar får han av mig då jag tror killen arbetar och driver stället själv.

Lunchbuffé på Restaurang Utkiken i Karlskrona - Inte bara en lunch...

Detta är mitt andra besök på vad jag anser vara Karlskronas bästa restaurang då jag räknar in kvalité, pris, läge, utbud, stämning och service.
Restaurang Utkiken ligger belägen uppe på ett berg strax utanför Trossö(Karlskrona Centrum) och man har en utsikt över hela staden och havet.
Jag var där första gången i påskas och testade deras kvällsbuffé men har inte tillgång till de bilderna för tillfället så gör ett inlägg om det senare och nu endast om deras lunchbuffé.
Om man läser på deras hemsida har de temadagar mån-fre i sitt lunchutbud, vi var här en onsdag och då körde de Grekiskt/Italienskt tema.
Dagens lunch 90kr inkl mineralvatten på tapp så man kan ta så mycket man vill samt kaffe.
Detta är inte ett vanligt lunchutbud som du kan se på andra lunchbuffé tillställningar utan här går de verkligen all out på utbud och kvalité, även vid lunchen, jag var nästan i chock vilket utbud som erbjöds.
Som den kroppsbyggaren jag försöker vara på fritiden är jag alltid noga med att få i mig mycket protein så proteinkällor vid buffé är verkligen ett krav då jag alltid _alltid_ strävar efter att få valuta för mina betalda pengar på en buffé, inga problem här.
På kött/fisk/fågel sidan som vanliga restauranger ofta snålar med erbjöd de idag:
Chilimarinerad kycklingfilé, Kycklingklubbor, Lammfärsbiffar med fetaost och paprika, Slottsstek rullad i örter, Nötgryta med vitlök, Chorizokorv, Alaska Pollock i någon form av ugnsform samt Pastagratäng med köttfärs och fetaost(räknas då den har kött i sig).
Resten:
Vanlig sallad, pizzasallad, oliver, rödlök med fetaost, tzatsiki, potatis, ris, pasta carbonara, friterad potatis, Det stod focaccia med det var det inte, grymt färskt och mjukt bröd dock(2 sorters), smör, vindruvor, krutonger.

Allt detta för bara 90kr, vill se någon annan restaurang som klarar av att leva upp det till utbudet samt att kvalitén på allt hålls verkligen varmt/kallt och fräsht genom hela besöket, allt fylls på snabbt trots att stället är överpackat med folk. Tyvärr blev det lite stressigt så vårat besök hann bara vara i 50min så hann inte med kaffe =<

Tallrik 1: Lammfärsbiffar, kycklingfilé, biffgryta, carbonara, slottsstek, bröd, tzatsiki, korv, 1 potatis
Tallrik 2: (Nytt) Pizzasallad, pastagratäng(löjligt god)

Tallrik 3: Kycklingben,


Som sagt det blev ett lite stressigt besök vilket går emot allt som har med min matfilosofi att göra men jobbar de andra får man offra sig. Blev även en liten fjärde tallrik :-]

Mer om deras kvällsbuffé när jag har tillgång till min egna dator igen och bilderna på hdd.
Betyg: 5/5 Karlskronamåsar: Utan någon som helst tvekan. Har inte hittat en enda sak som skulle kunna dra ner deras betyg än.
Tveka inte att äta på Restaurang Utkiken i Karlskrona, det går inte att bli besviken.

Laxwraps från festivalvagn - Praktisk bärbar munorgasm

Det har gått ett par dagar med uppdaterandet nu men det beror på att jag är mitt upp i att flytta från Borlänge till Kristianstad men har nu mellanlandat i Karlskrona(hemstaden) medan jag inväntar tillträde till min nya bostadsrätt.
Efter cirka 15h bärande, bilkörande och ett allmänt dött tillstånd var jag äntligen hemma i Karlskrona igen och åkte direkt in till staden när jag kom hem för att träffa Morsan samt hennes gubbe som var inne på Sailet(Karlskronafestival vid hamnen).
Eftersom jag inte hann äta under de få minuterna jag var hemma skrek magen i ren förbannelse på mig och mitt i allt frågade morsan om man var hungrig och självklart var jag det.
Vi började kika runt vad som erbjöds lite överallt men när vi gick förbi en vagn som serverade Wraps innehållandes räkor, lax och kräfter så hade de utförsäljning (då de precis skulle stänga) så man fick 3 för 100 istället för 1 för 75 och de hade bara Laxwraps kvar, innan jag hann säga ordet hade morsans gubbe köpt 3 stycken och stack 1 i min hand snabbare än kvickt.



Första intrycket var den enorma vikten av wrapen i handen, de hade inte snålat med godsakerna och den underbart feta laxbiten på toppen skrek åt mig.
Första tuggan fick mig att nästan ramla ihop så gott. Lax, majonös, dill, sallad och vad nu mer det fanns för godsaker där i, och de hade verkligen inte snålat med laxen som faktiskt visade sig befinna sig genom hela rullen.
Efter denna rullen så åt jag 1 till och var egentligen fortfarande inte mätt. Man hade nog kunnat smälla i sig 5st sådana utan större problem = noll mättnadskänsla är verkligen underbart. MER MAT!

Denna rullen drömde jag om de följande dagarna och ger den 10/10 norska fiskare utan att ens tveka, är väl i så fall priset som skulle dra ner den men eftersom vi fick den för extrapris så ingås inte det :)

// Erik

Cambozola 25% - En mer tillfredställande version av sin feta bror

Alla som har lite koll på ost vet vad en Cambozola ost är. En av de vanligaste ostarna på det svenska bordet om man vill lyxa till det en gnutta extra. Denna ost tillverkar i Bayern utanför München och den kombinerar Camembertens vitmögelyta med Gorgonzolans blåmögelflora, alltså det är en Vit/blåmögel ost.
Men denna är en lättare variant av sitt feta original som ligger på 42% fetthalt och jag har köpt denna ost bra många gånger faktiskt, var dock ett tag sen nu då de slutade ta hem den i affären för den verkade inte sälja så bra.



Jag testade faktiskt denna variant av Cambozola före sitt original (som jag kommer recensera senare) och jag älskade denna ost direkt även ifall jag inte hade något att jämnföra med då det inte behövs. Jag räknar den som en ost för sig.
Trots att den är "light" så innehåller den 25% fett vilket är en vanlig standard bland vitmögelostar så den är fortfarande väldigt krämig och smakrik. Kan måhända att den är lite grynig, beroende på i vilket mognadstadie osten befinner sig i.
Ska man ställa den mot sin feta bror gör den sig grymt bra, inte så gräddig i smaken som 42% men det gillar jag bara, ost ska inte smaka grädde.
Som en annan blå/vitmögel ost fungerar den ypperligt på Digestivekex, Pepparkakor men även fungerar den bra på Lätta Dinkelkex som jag tycker passar till alla ostar då de kexen inte smakar så mycket utan ger osten huvudrollen.


Ber om ursäkt för dålig bild men var inte så inne på att ta passande bloggfoton, då det var ett tag sedan.

Så vill ni hålla nere kalorierna även ifall ni skall njuta av underbara ostar är detta verkligen en rekommendation men jag skulle köpa den ändå just för att den håller sig inom en egen kategori. Fruktansvärt god ost som kostar cirka 200kr/kg.

Smak: 9
Konsistens: 7½(beroende på mognadstadie)
Resultat: 9/10 tyska bönder - just för att den är så jävla bra för att vara en "light"

På Falbygdens hemsida som var leverantör till denna står det 28% men går efter förpackningen

Brunch på Restaurang Kvarnen i Stockholm - Tillfredställelse på alla nivåer

Bland det bästa i livet jag vet är självklart att äta. Men inte bara att äta utan vissa aspekter måste även infinnas för att njutningen skall tas till en nivå bortom denna värld.
Dessa är för mig:
Ett stort utbud av mat, olika maträtter, stationer av mat, varmt/kallt/dessert osv
Äta riktigt länge, gärna uppåt 2-3h
Trevligt sällskap
Mysig miljö utan störande saker(typ barn)
Och självklart när det handlar om att äta såhär länge så ska det vara All you can eat = Buffé
Min första "brunch" upplevelse var faktiskt för cirka 1 år sedan när jag och min mor besökte min bror i Stockholm över en helg då han hade ett erbjudande om att äta Brunch på Mornington Hotel som han bjöd in oss på.
Brunch tänkte jag och började kolla upp vafan det var. Ojoj vad det såg lovande ut och jag såg fram emot detta grymt mycket. Men mer om detta besök i ett senare tillfälle.

Jag var på ett helgbesök i Stockholm i våras och då var min önskan att vi skulle äta brunch vilket min bror gick med på.
Detta inlägg handlar om Restaurang Kvarnen AB i Stockholm som är ett gammalt ölhak kan man säga och startades redan 1908 och är idag ett aktiebolag.
På kvällarna förvandlas restaurangen till en pub och discotek.
Deras meny i både brunch och lunchmeny är väldigt svensk-inspirerad vilket jag verkligen älskar, då Buffé i form av svenska läckerbitar som Sill, lax, röror, bröd, ost osv är mig oerhört nära hjärtat.
Vi kommer in i en skön gammal byggnad och bemöts av en trevlig karl som mer än gärna tar emot våra jackor och en fin fickpeng för detta(obligatoriskt).
Hallen är totalt smockfull av folk och vi får först ett bord precis vid ingången vilket vi snabbt charmerar bort och får ett lite längre in...puh.
Vi börjar hugga in på första stationen av brunchen, det såkallade kalla bordet.
Detta innehåller cirka 5 sorters sill, lax, gubbröra på kavring, olika charkuterier, bröd, smör, röror, sallader och mycket mer.




Min första tallrik(av 9) innehållandes det kalla. Vissa saker går att urskilja andra inte. Men det är ungefär det som ovan nämnt. Deras bröd är även färskt från ett bageri inte långt därifrån, oerhört gott var det.


Efter cirka 2 tallrikar på det kalla var det dags att hugga in på det varma. Här erbjöds det vanliga typiska brunchklassiker som Bacon, scrambled eggs, potatis osv men även svenska delikatesser som Köttbullar i gräddsås, revskavsgryta, Chorizogryta i tomatsås(ej så rolig) rårörda lingon, rödbetor, västenbottenpaj, kycklingklubbor mm.


Inte så supersnygg tallrik men det ger en inblick av ungefär vad som fanns "smakprovstallriken".


Efter ytterligare 1-2 tallrikar till från det varma när man visste vad som verkligen var gott så var det dags att slå käftarna runt det kalla bordet.
Här erbjöds det oerhört mycket godsaker, Äppelpaj med vaniljsås, kladdkakebitar, Kola-toscakakor(helt oseriöst goda), Creme brúle i småglas, en fontän med rinnande vit choklad!!! egengräddade våfflor på världens slöaste våffeljärn, typiskt barnsylt, grädde mm.





Helthetsintrycket av Kvarnen är verkligen superb. Servicen är grym och man kan inte ens gå på toa förrän de snor åt sig tallriken så man måste ta en ny.
Brunchen kostar 235kr exkl kaffe och avhängaren så det brukar sluta på runt 300kr/person och jag måste verkligen säga att det är oerhört mycket värt det(om man äter mina mängder av föda) men det har självklart sina konsekvenser(illamående, yrsel osv :)
Så vill gå på en kvalitétsbrunch i Stockholm så rekommenderar jag verkligen Kvarnen som kör väldigt svenskt och trevligt tema med klass, stil och oerhört fräsha råvaror som snabbt byts ut ifall de är påväg att ta slut.

Slänger in lite småbilder på restrerande tallrikar, bara mobilkamera så inga bra foton.





Brie Grand Pére - En annan nivå av brie

När ostarna började tåga in i mitt liv var det nog brie jag smakade bland de första, men hade ingen aning om vilket märke eller tillverkare det var. Oftast på större tillställningar som kalas osv brukar det bjudas på brie och oftast är det en typiskt hel brietårta av märken Moulin som kostar cirka 70-90kr kg.
Visst den smakar brie och 90% av fallen misslyckas värden av kalaset att servera dessertosten rumstemp så den är kall och totalt smaklös + att det är en brie av ganska usel kvalité så jag avstår oftast från ost i dessa sammanhang.
Under mina ostkvällar under det senaste halvåret tog det ett bra tag innan jag faktiskt köpte mig en riktig brie då det var mest Camembert, vit/blåmögel och andra varianter av ostar som dominerade brickan.
Men så köpte jag denna Brie Grand Pére självklart från Falbyggden som leverantör och kostar cirka 125-140kr/kg vilket inte är alls mycket mer än de "sämre" brie-ostarna som finns i affären.



Denna brie är verkligen underbar! Oerhört krämig i texturen och mild och frisk briesmak. Även skalet är mjukt och krämigt istället som många andra brie-sorter som är hårda och förstör hela ost-upplevelsen.
Kommer nog aldrig att våga köpa en billigare sorts brie än denna då min upplevelse av ost-kvalité är så pass mycket högre än vad många andra människors är.
Kommer ta lång tid innan jag vågar köpa en Brie från Euroshopper, trots att den har fått relativt bra betyg i vad jag läst, misstänker att jag komma såga den totalt.
Så skall du bjuda över folk eller bara vill njuta lite extra en kväll så lägg några kroner extra för en brie med kvalité som denna och du kommer absolut inte att bli besviken.
Den kan ju inte direkt mäta sig i smaken från ex en Brie De Meaux som är Opastöriserad, men här betygsätter vi samma typer av ostar mot varandra och mot sigsjälva.
Betyg:
Smak: 7
Konsistens:
Overall: Utan tvekan en 8a av 10 betande kossor. Dess krämiga konsistens borde egentligen ge den högre men någon måtta får det vara!


https://www.handla24.se/ostersund/images/PRODUCT/medium/3228022080269.jpg
Följ min blogg med Bloglovin

Snickers Peanutbutter - Överaskande ospeciell

Jag har alltid varit ett stort fan av allt som har med USA att göra. De har allt inom matväg och skapar de mest absurda kombinationer och typer av produkter på matmarknaden man kan tänka sig.
Men helt underbara och galet efterlängtade produkter man antagligen aldrig kommer att få testa på trist nog.
Något jag har fått upp ögonen för var deras Snickers Peanutbutter som är en Snickers fast med Jordnötssmör istället för jordnötsbitar i.



På min födelsedag i februari kom ett mystigt och lustigt paket på posten som jag på handstilen direkt såg att det var ifrån min kära bror.
Jag sliter frenetiskt upp paketet och drar ut en fin tröja jag fått av honom men efteråt känner jag att något fortfarande tynger ner paketet, jag vänder uppochner på det och ut dimper det x2st Snickers Peanutbutter och jag utgör ett läskigt grottmansvrål av överaskande lycka.
Då han varit i USA med jobbet hade han snappat upp dessa gobitar och köpt dem till mig.
Smaken då?



Tänk er en Snickers fast istället då istället som jag sa så är det jordnötssmör istället som smakar i princip identiskt. Direkt fick jag tanken att det var en Snickers fast med konsistensen av en Mars.
Jag åt den rumstempererad i hopp om att den skulle vara så krämig och go som möjligt men tyvärr var inte fallet så.
Så mycket mer än så finns tyvärr inte att säga, den smakar näst intill identiskt som en vanlig Snickers bara det att konsistensen är mjukare och inget crunchy tuggmotstånd.
Betyg: Svårt att ge då det är som en vanlig snickers i princip bara lite hypad.
4/5 eftersom att Snickers är gott!

Chaumes - En tvättad ost med strålande ytlig karaktär

Vacker som den är på ytan (som många andra Kittostar) smakar den helt ok. Tyvärr är jag verkligen inte fan av kittostar alls om jag får säga det själv. Smaken av stall blir lite för mycket och den oftast gummiaktiga konsistensen ger mig inte den tillfredställelsen jag vill ha när jag äter mögelostar.



Jag har testat ganska många varianter av Kittostar och har fortfarande inte hittat någon som jag verkligen BAM! gillar, genom detta fegar jag alltid ur när jag ser en kittost för halva priset. Oftast är de bra mycket dyrare än vitmögel/blåmögel ostarna och sen kommer de aldrig gå åt. Har fortfarande kvar kittost i frysen sedan mitten på April.
Av många ostälskare lär jag säkert bli sågad då kittostar är väldigt elegant(känns det som iaf) och de dyrkas på bra av dem där ute, men för mig tyvärr, har inte hittat någon som verkligen är förträfflig i konsistens/smak upplevelse.
Skall testa att ha dem som ost på burgaren eller i matlagning då jag tror det kommer ge en helt annan karaktär.
Dessa kittostar eller Chaumes som jag faktiskt gör ett inlägg om passar faktiskt bäst till Havssaltade Kex (trots att de inte ger den rekommendationen på paketet) eller Digestivekex om jag får säga det själv.
De rekommenderar att äta dem på Lätta Dinkelkex men det tycker jag inte passar alls, hela upplevelsen blir enligt mig väldigt torr, då konsistensen på osten inte fungerar så som den borde och med en fetthalt på sjysta 25% borde den vara lite krämigare/gräddigare i konsistensen!
Då det var väldigt längesedan jag åt kittost specifikt för att testa mig fram genom olika kombinationer är det svårt att säga vad för toppings som passar.
Egentligen ska dem ätas som de är.

Denna ost får av mig(Betyget baseras inte på mitt tycke utan som ost i sig)
Konsistens: 6
Smak: 6
Overall: 6 osttuber av 10st

Soignon Chévre från Falbygden - Mild, knappast

Denna ost testade jag för första gången för bara några dagar sedan.



Jag är juvligt förljust i getost och gillar verkligen den starka aromen av getost. Innan denna ost hade jag testat Chévre D'Argental som jag recensserat och tyckte den var väldigt mild och lite för kompakt i konsistensen för min smak.
Denna ost däremot var som himmel och jord mellan de 2.
Vet inte ifall den var på G att bli lite smått övermogen då den var inköpt som kort datum men vad jag minns var det ett par dagar kvar på den innan den åkte in i frysen(All mögelost håller sig hur bra som helst i frysen och det påverkar inte smak eller konsistens någonting vad jag har sett och smakat iaf, låt dem bara tina i kylskåpet cirka 18h eller något.
Kanten på denna ost hade dock sett sina ljusare dagar så den fick man kletigt och försiktigt pilla bort men det skall man nog inte behöva göra ifall den är mindre mogen. Den som lever får se.
Kanten är självklart fullt ätbar men den var liksom som en liten hinna och lite torr så den åkte bort.



Doften från denna ost var inte ens i närheten av hur enormt smakrik den var, det bara exploderade getost i munnen när jag tog första smakbiten. Osten var oerhört krämig samtidigt som den var ganska kompakt utan att vara rinnig.
Skulle nästan säga att den var ganska grynig i konsistensen med. Skulle utan tvekan gå att använda som en färskost att bre på mackan men.



Den var lite väl stark faktiskt, det står skrivet att det är en mild getost men då vill jag inte veta vad en stark pikant getost smakar. Oerhört dominerande smakar och det var nästan ett tvång att använda marmelad för att tona ner den starka getsmaken.
Osten kan även användas utanför ostbrickan såklart ex i matlagning, röror eller liknande. Kan rekommendera att göra en röra på Creme fraisch tillsammans med getost som en kall dressing/röra till kött. Creme fraischen kommer tona ner getsmaken en del och den kommer inte dominera så oerhört så den blockar bort all god smak från kött och tillbehör.

Denna ost är mycket bra, mycket! Men betyg av mig får den 3/5 getter då det är jag som betygsätter efter mitt tycke.

GB Gammaldags Vanilj - Kanske rent av lite gammal

Sedan GB-lanserade sina nyheter i halvlitersförpackningar såsom Nogger, Päronsplit, Lakritspuck mfl så fick jag verkligen dille för fin och len vaniljglass när jag ätit Noggern, som är en exakt kopia av deras Hasselnöt de hade på marknaden för x-antal år sedan, mer om Noggern vid ett senare tillfälle.
Den vaniljen verkligen smeker munnen och man blir bara glad av att äta glassen hur mätt man redan är.
Så jag testade att köpa deras GB - Gammaldags vanilj just för att bara komma åt den äkta och lena vaniljen.



Men ack vilken besvikelse, vaniljsmaken träder inte alls fram ens nära som den gör hos vaniljen i Noggern vilket förvirrar mig något oerhört.
Kanske för att Noggern är en nyare produkt som skapats (antagligen av ett geni) så lyckas de bättre med en produkt som redan funnits i deras sortiment i många år.
Men som många svenskar vet jag håller med när man läst undersökningar är att när riktig vaniljstång används tycker folk inte att det smakar som vanilj då de är ofta vana vid koncentrat eller smakförstärkare utav denna sort och tyvärr måste jag nog hålla mig till den skaran av människor trots att jag tror på riktiga råvaror i mat.

Denna får tyvärr bara 2/5 glassbägare av mig.

Chaource - 250g av krämig gudagåva

Denna ost har fått sitt namn av den lilla stad i Frankrike där den började tillverkas sedan 1400-talet. Denna ost tillhör kategorin Triple-Creme där även Brillat Savarin hör hemma dock med dubbla fetthalten då större mängd grädde tillsätts under tillverkningsprocessen.
Första gången jag fick syn på denna ost var den på kortdatumpris på ICA-stormarknad där priset var sänkt med 60% och kostade då 34kr om jag minns rätt.



Denna hade allt jag sökte efter, den blev krämigare och mer smakrik ju längre den fick mogna och med en fetthalt på endast 22% blev jag ännu gladare då jag har svårt för att äta väldigt feta ostar(40%+) i större mängder då det blir lite mastigt.
Jag föredrar alltid krämig/rinniga ostar framför smak och lite mer kompakta och rubusta ostar.
Men denna hade allt, med ett inslag av Championon och en konsistens utav denna värld är det en blandning mellan Camembert och Brie i både smak och textur.
Denna gång kostade den mig 45kr på speciallbeställning och den är värd bra mycket mer enligt mitt tycke då den är så oerhört fantastisk.
Denna ost skall egentligen ätas rakt av som den är men tack vare dess oerhört speciella struktur på insidan är detta svårt. Jag är inget proffs när det gäller att avgöra hur pass mogen den är men det kändes som att denna var väl bra mogen.
Som ni ser är kärnan på osten fortfarande krämig och kompakt medan lagret mellan kanterna och mitten är rinnigt så man får hela kedjan av struktur i en smakbit.
Så fantastiskt.





Denna ost skall gärna förtäras tillsammans med Champagne och Jordgubbar rakt av som den är, men då jag inte dricker alkolhol(endast vid ytterst speciella tillfällen, eller gillar Champagne) så avnjuts denna med Lätta Dinkelkex och Jordgubb och Rabarbermarmelad. Testade även på lite vitt tunnbröd med samma kombo och det fungerade helt ok.
Ser ni osten, köp den! Tveka inte. Om ni inte äter ost lika ofta som jag så kommer denna öppna världen till allt gott som ost har tillfört oss.

Denna ost får 5/5 ostskivor av mig och hade fått mer om man fick gå över poängstapeln.


RSS 2.0